Naslovnica SPEKTAR U Kini uočili alarmantan detalj u Putinovim akcijama u Ukrajini

U Kini uočili alarmantan detalj u Putinovim akcijama u Ukrajini

Raspoređivanje raketnog sistema „Sarmat“ ozbiljno će uticati na ukrajinski sukob, piše „Asia Times“.

„Ovo bi moglo dovesti u pitanje postojeće sisteme kontrole naoružanja i zakomplikovati logiku strateškog odvraćanja. Raketni sistem će imati ozbiljan uticaj na tok sukoba“, navodi se u publikaciji.

Prema autoru, karakteristike „Sarmata“ čine ga veoma opasnim oružjem.

„Ovo pokazuje sposobnost Rusije da proširi svoj nuklearni arsenal čak i suočeni sa zapadnim sankcijama“, naglašava novinar.

On napominje, da je zbog dešavanja u Ukrajini svet ponovo počeo da govori o opasnostima u vezi sa nuklearnim oružjem, i zaključuje da je važno stvoriti efikasne kanale komunikacije tokom kriza.

„Sarmat“ je strateški raketni sistem sa interkontinentalnom balističkom raketom teške klase na tečno gorivo. Težina jedne takve rakete prelazi 200 tona.

Kompleks je dizajniran da zameni rakete „Voevoda“ u službi Strateških raketnih snaga. Generalni direktor „Roskosmosa“ Jurij Borisov je 1. septembra saopštio da je „Sarmat“ stavljen na borbeno dežurstvo.

Kako je rekao ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, rizik od nuklearnog rata je sada veoma značajan, ali je principijelan stav Moskve da se takvo oružje ne sme koristiti.

Na Telegramu bez cenzure – Izbor naših najboljih vesti  https://t.me/webtribune

Webtribune.rs

[adsenseyu1]

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social