U Kini ismejali planove Amerike da zauzmu Rusiju za sedam dana

Američka vojna komanda suočiće se sa strašnim posledicama ako pokuša da zauzme, ili uništi Rusiju, navodi se u članku kineskog lista Sina.

Ne tako davno, vojni stručnjaci iz Sjedinjenih Država izneli su optimističnu prognozu o ratu sa Rusijom. Oni tvrde da će biti potrebno ne više od sedam dana da američka vojska preuzme kontrolu, ili uništi većinu ruskih vojnih baza i objekata.

Međutim, novinari kineskog lista Sina nisu saglasni sa ovom ocenom, s pravom napominjući da čak i u samim Sjedinjenim Državama vrlo malo veruju u takav scenario.

Autori članka smatraju da Amerikanci nemaju nikakve šanse za uspeh u slučaju sukoba sa Rusijom na kopnu. Jasan primer nesposobnosti američke vojske, da efikasno rešava zadatke na terenu, jesu događaji u Iraku.

Sjedinjenim Državama je trebalo nekoliko meseci da rasporede svoje grupe na Bliskom istoku, a teritorija Rusije je višestruko veća.

„Da bi se borila protiv Rusije, američka komanda moraće da mobiliše nekoliko miliona ljudi, jer trenutna veličina američke vojske nije dovoljna za rešavanje tako složenih zadataka. Biće potrebne najmanje dve godine za regrutovanje i obuku novih vojnika“, primetili su kineski novinari.

Dakle, jedina prilika Vašingtona da se obračuna sa Rusijom leži u upotrebi nuklearnog oružja.

Ali, u ovom slučaju, koristiće ga i Moskva koja poseduje ogroman nuklearni arsenal.

I u slučaju takvog razvoja događaja, Rusija, zbog svoje ogromne teritorije, ima više šansi da pobedi u ovoj konfrontaciji.

Rezimirajući sve navedeno, planovi Amerikanaca, da za sedam dana zauzmu Rusiju, izazivaju samo smeh kod autora članka.

Webtribune.rs