Naslovnica ŽIVOT TRUJU NAS NA PREVARU PREKO FARBE ZA JAJA: Evo kako da znate...

TRUJU NAS NA PREVARU PREKO FARBE ZA JAJA: Evo kako da znate koje boje nisu otrovne

[adsenseyu3]

hbrtr

[adsenseyu2]

Približava se Vaskrs, a s njim i farbanje jaja. Bilo bi dobro da se boje kupuju samo na mestima koja kontrolišu inspektori jer zbog lake zarade nesavesni prodavci prodaju prepakovanu tehničku boju sa teškim metalima opasnim po zdravlje.

U prodavnicama ali i na pijacama svake godine pred Vaskrs sve je veća ponuda farbi, gelova za jaja. Potrošači najčešće kupuju tamo gde su kesice sa farbom jeftinije gledajući deklaraciju. Upravo cena može ukazati da boja nije dobra jer tehničke boje kojima se farbaju zidovi su jeftinije.

Nesavesni prodavci željni zarade kupuju tehničku boju i prepakuju je u kesice koju kasnije prodaju kao farbu za jaja. Da bi kupac bio siguran da je kupio prehrambenu a ne tehničku boju koja se korsiti za farbanje zidova na deklaraciji mora da bude odštampane oznake od 100 do 180.

[adsenseyu4]

Prehrambene boje su prečišćene i zato skuplje. Tehničke i prehrambene boje imaju isti sastav ali se razlikuju u sadržaju mikrokomponenti u koje spadaju i teški metali a to su najčešće olovo, kadmijum, živa i arsen.

Najopasnije su anilinske boje. Oznake su E sa pozitivne liste pokazuje da su boje klasifikovane kao aditivi za hranu. Oznaka E od 100 do 180 znači da proizvođač garantuje i ako deo boje uđe u jaje.

Treba kupovati samo na mestima koje kontrolišu inspektori a pri tom obratiti pažnju i na rok trjanja. Prirodne boje su proizvod biljnih pigmenata.

Želatini nastaju kad se u boju doda skrob. Omoti za jaje su nešto što se često kupuje ali takvo jaje se pokvari za dva tri dana, stajanja na sobnoj temperaturi.

Najbolja varijanta su prirodne boje od povrća. Lukovina nije više jedini izbor. Ljubičastu boju daje naseckani ljubičasti kupus,plavu zamrznuta borovnica, naranažastu iseckana šargarepe, roze narendana cvekla, žutu-kurkuma i cvet nevena, cigla crvenu aleva paprika.

(RTS)

[adsenseyu1]