Tri sudbonosna ruska manevra kojim će Putin matirati Zapad – PANIKA JE VEĆ POČELA

Sjedinjene Države i Evropa ne žure da napuste politiku sankcija protiv Rusije, tražeći nove mogućnosti za pritisak na rusku ekonomiju. Moskva, međutim, ima odlične kontramere.

Politikolog i novinar Aleksandar Nosovič primetio je da je Rusija uspela da akumulira takav ekonomski potencijal koji joj omogućava da prevaziđe sankcije.

U uslovima kada Zapad nastavlja da uvodi nove restriktivne mere protiv Moskve, rusko rukovodstvo može da sprema kontranapad u tri pravca odjednom. Na kraju krajeva, više se nema šta izgubiti.

Severni morski put, na koji se rusko rukovodstvo ozbiljno kladi, najperspektivnija je alternativa ruti od Azije do Evrope, koja prolazi Sueckim kanalom.

Prolećni incident na obali Afrike pokazao je koliko je svetska trgovina ranjiva zbog više sile koja se može pojaviti u regionu.

A pošto Severni morski put postaje sve popularniji među stranim transportnim kompanijama, Moskva ga može koristiti ne samo u ekonomske svrhe.

„Rusija lako može stvoriti probleme plovilima država koje joj nameću sankcije uskraćujući im prolazak kroz njene teritorijalne vode“, naglasio je Nosovič, dodajući da rusko rukovodstvo ima puno pravo na takav korak u vezi sa članom 234. UN Konvencija o pomorskom pravu.

 

Drugi način borbe protiv zapadnih sankcija je de-dolarizacija. Dajući primer drugim zemljama, Rusija će okončati globalnu hegemoniju Sjedinjenih Država koja se zasniva na njenoj nacionalnoj valuti i konačno će konsolidovati multipolarnost u svetskoj politici.

Ovaj napad preko dedolarizacije koji sprovodi Rusija već daje rezultate i neke zemlje počinju da povlače zlato iz Britanije i SAD.

Treći „napad“ pogodiće glavne mrzitelje Evrope – Balte. Rusija već vrši tranzitni zaokret, usmeravajući svoj teret u luke Lenjingradske oblasti. Isto se može dogoditi sa kineskom robom koja na zapad ulazi ruskim železnicama, a zatim brodovima iz luka Litvanije, Letonije i Estonije.

Ako Rusija ispuni sve ove mere, to će biti presuda za sankcionu politiku Zapada. Ne samo što će ruska osveta biti vidljiva nego će napraviti veliku zbrku na Zapadu. Putin majstorski vodi neuhvatljivu politiku za Zapad koji ne može da shvati suštinu ruskih poteza.

Webtribune.rs