Nemački politikolog šokirao Ruse: Možete imati prijatelje na Zapadu ali nikada nećete biti deo njih – EVO ZAŠTO

Politikolog Rar objasnio zašto Rusija za Zapad nikada neće biti „jedna od njih“

Nemački politikolog Aleksandar Rar smatra da će Rusija, u budućnosti, steći evropske saveznike, ali Moskva ne bi smela da računa na prijateljstvo.

Trenutno, u nemačkoj političkoj eliti ima mnogo ljudi koji su izuzetno negativno nastrojeni prema Rusiji, rekao je Aleksandar Rar. Glavni razlog je taj što je Rusija u očima Nemaca još jedna, njima tuđa država, u kojoj se društvo protivi liberalnim vrednostima i idejama.

„I EU i SAD tako misle. Uvek je bilo tako. Ništa novo“, primetio je stručnjak, dodajući da u budućnosti ne treba očekivati dramatične promene.

Rar ne isključuje mogućnost da će Moskva vremenom steći saveznike u Evropi. Na primer, u Nemačkoj i Francuskoj postoje političke snage koje se zalažu za normalizaciju odnosa sa Rusijom.

Ipak, situacija je i dalje teška, jer Zapad sada deluje konsolidovano, vršeći pritisak na Rusiju. Stoga, Rusija za EU ​​i SAD u bliskoj budućnosti neće biti „jedna od njih“.

Rar izvesne nade povezuje sa predstojećim parlamentarnim izborima u Nemačkoj. Prema njegovim rečima, Hrišćansko-demokratska unija Nemačke, na čelu sa kandidatom za mesto kancelara Arminom Lašetom, zalaže se za dobre odnose sa Rusijom.

I ova politička sila ima dobre šanse za pobedu. Međutim, CDU ima ozbiljnog protivnika u vidu stranke Zelenih, koja ima dijametralno suprotno mišljenje o Moskvi. Prema tome, čak ni pobeda prve neće garantovati zbližavanje Rusije i Nemačke .

Webtribune.rs