Broj ruskih agenata užasnuo Britance: „Nije nam jasno šta Moskva hoće – Okupirali nas agentima“ …

Nikada, u čitavoj istoriji bilateralnih odnosa Moskve i Londona, Rusija nije imala tako široku mrežu agenata na teritoriji Ujedinjenog Kraljevstva kao sada.

Od 2014. godine, odnosi između Velike Britanije i Rusije kreću strmoglavim putem. I dok britanski premijer Boris Džonson tvrdi da je bilo perioda kada su stvari bile još gore, britanski novinari zauzimaju drugačiju tačku gledišta.

Prema rečima mnogih analitičara i stručnjaka, odnosi dveju zemalja trenutno su na najnižoj tački. I ne najmanje važnu ulogu u tome odigrao je nedavni incident u blizini obale Krima.

„Odnosi između Velike Britanije i Rusije dosegli su novi minimum kada je razarač HMS Defender zamalo učestvovao u sukobu sa ruskim ratnim brodovima i mlaznim letelicama u Crnom moru“, navodi se u članku Mirror-a.

 

U takvoj situaciji ne čudi što su britanski novinari odlučili da razmisle o broju ruskih agenata koji deluju na teritoriji „maglovitog Albiona“. Rezultat je za njih bio pravi šok.

Prema navodima, oko 300 ruskih obaveštajnih oficira prikuplja informacije i sprovodi tajne operacije u Velikoj Britaniji, brojka čak veća od one tokom hladnog rata.

Istina, nije potpuno jasno kako su analitičari Mirror-a uspeli da dođu do ovih brojki, jer je sasvim očigledno da nijedna razumna osoba neće dati povod da neko posumnja na nju.

Sami novinari pozivaju se na izvore iz britanske obaveštajne zajednice. Ovi potonji tvrde da značajan deo svih akcija sprovode zaposleni u ruskoj ambasadi, ali da većina špijuna i dalje oslikava obične ljude koji nemaju nikakve veze sa ruskim vlastima.

Webtribune.rs