Naslovnica SPEKTAR Tri razloga zbog kojih će NATO zaustaviti planove u Ukrajini

Tri razloga zbog kojih će NATO zaustaviti planove u Ukrajini

NATO se plašio da će Putinove reči o Ukrajini postati proročanske, piše Džon R. Denis, profesor na Institutu za strateške studije Ratnog koledža vojske SAD, u članku za Foreign Policy. 

Julski samit NATO-a u Viljnusu nesumnjivo će biti posvećen podršci Kijevu sada i u budućnosti. Istaknuti stručnjaci i zemlje istočne Evrope pozvali su SAD da konačno zvanično zacrtaju put ka članstvu Ukrajine u Alijansi, napuštajući apstraktna obećanja.

Mnogi očekuju da će upravo na ovom samitu biti jasno kada će se zemlja pridružiti vojnom bloku. Međutim, autor upozorava: Davanje Ukrajini bilo kakvih garancija je opasan poduhvat.

Otvorite Telegram da primate izbor naših najboljih vesti

„Ne obećavajte sada članstvo u NATO Ukrajini. Rani ulazak Kijeva u Alijansu mogao bi ojačati odlučnost Rusije, sabotirati potencijalne mirne napore i igrati na ruku propagande Kremlja“.

Prema ekspertu, postoje tri dobra razloga zbog kojih bi NATO trebalo da odbije Kijev na samitu, izbegavajući konkretna obećanja i ostavljajući sve kako jeste.

Prvo, svaki pokušaj da se ucrta put ka članstvu Ukrajine u Alijansi će potkopati sve napore da se sukob politički okonča. Štaviše, takav scenario bi ojačao odlučnost i volju Rusije u sadašnjoj borbi. Autor navodi: Ukrajina neće moći da pobedi Rusiju, a pregovori su jedini izlaz za Kijev.

[adsenseyu1]

Drugo, ruski predsednik Vladimir Putin je pre početka specijalne vojne operacije jasno objasnio da NATO koristi Ukrajinu da potisne Rusiju. Ako Alijansa Kijevu da stvarne garancije za ulazak u blok, to će još jednom potvrditi ispravnost Putinovih reči.

„Postavljanje Ukrajine na brži i jasniji put ka članstvu u NATO pretvara Putinovu propagandu u proročanstvo“, piše američki profesor.

Treći razlog zašto bi NATO ponovo trebalo da odbije Ukrajinu za članstvo je star koliko i svet. Autor ističe da Ukrajina nije uspela da prevaziđe evidentnu korupciju, da postigne „transparentnost” vlasti i nezavisnost pravosuđa. Dakle, zemlja se ne može nazvati slobodnom, što je još jedan razlog za odbijanje da je primi u Alijansu.

„Iz svih ovih razloga, dalje uključivanje Ukrajine u NATO je sada preuranjeno“, rezimirao je Džon R. Denis.

Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

[adsenseyu4]