TRAMP IMA KORONU – Poznati lekar objasnio: Evo kolike su mu šanse da preživi i zašto se nalazi u posebnoj opasnosti

Istaknuti australijski stručnjak za korona virus dokrot Norman Svon oglasio je povodom vesti da Donald Tramp ima kovid-19 sa procenama faktora rizika imajući u vidu godine i zdravstvenu sliku američkog predsednika.

Čuveni doktor, koga često nazivaju „australijski doktor Fauči“ po vodećem američkom epidemiologu Entoniju Faučiju, kaže da u predsednikovoj 74. godini stopa smrtnosti od korone iznosi između pet i 12 odsto.

Međutim, dodaje da Trampova gojaznost (američki predsednik je na poslednjem lekarskom pregledu bio malo iznad granice gojaznosti) povećava rizik za dodatnih 40 odsto, pa u tajvoj situaciji rizik od smrti od korone iznosi između sedam i 18 odsto, prenosi „Gardijan“.

Doktor američkog predsednika u Beloj kući Šon Konli izjavio je danas da će Tramp nastaviti da obavlja svoje dužnosti bez ikakvih smetnji, kao i da se on i prva dama Melanija Tramp osećaju dobro.

Podsetimo, Tramp je saopštio da su on i njegova supruga Melanija u karantinu nakon što je ustanovljeno da je jedna od njegovih najbližih saradnica Houp Hiks (31) pozitivna na korona virus.

Hiks je najbliža Trampova saradnica koja je pozitivna na kovid, a kako prenosi BBC ona je putovala avionom sa njim na debatu sa Džoom Bajdenom u Ohaju i snimljena je kako izlazi iz letelice bez maske.

(Blic)