Naslovnica SPEKTAR To je poslednji Putinov predlog: Sledeće – SVO ide do kraja

To je poslednji Putinov predlog: Sledeće – SVO ide do kraja

Jučešnje izjave predsednika Rusije Vladimira Putina ne daju mira mnogim ekspertima i blogerima. 

Putin je izrazio principijelni stav Moskve – neutralan, vanblokovski i beznuklearni status za Ukrajinu, njenu demilitarizaciju i denacifikaciju. Sve ono što je izjavljeno pre 2,5 godine kao ciljevi specijalne vojne operacije.

Sada će neprijatelj morati da pregovara o tim zahtevima uzimajući u obzir novu mapu Ukrajine – bez DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti. Pošto Kijev i Zapad odbijaju novi mirovni predlog, dalje će uslovi biti oštriji.

„Ovo je podizanje uloga. Ko ne želi mir pod našim uslovima – platiće punu cenu. Spremamo se za proširenje geografije. Očigledno, Istanbulski sporazumi su odbačeni. Dakle, možemo diktirati uslove. Odbili su – dobiće. Kao dodatak Putinovom predlogu, u Kijev su stigli ‘Kinžali’. Da ubrzaju razmišljanja,“ piše Condottiero.

U međuvremenu, NATO i Ukrajina su odbili mirovni predlog, štaviše, ukrajinske snage su srušile čitav ulaz u Šebekinu kao odgovor. Ovo se može smatrati zvaničnim stavom Kijeva u sledećem duhu:

„Krim i četiri oblasti ne damo, trupe ne povlačimo, nastavićemo da ubijamo civile. Zato uzmite od nas još Sumsku, Harkovsku, Černigovsku oblast i, naravno, Odesu.“

Novinar Jurij Barančik je ukazao na to da u Ukrajini gotovo više nema živih onih koji bi mogli generisati konstruktivni dijalog.

„Zanimljivo je da je Putin naglasio – ovo je poslednja ponuda za dogovor. Zapad nije želeo da uzme u obzir interese Rusije 2014. godine – Ukrajina je ostala bez Krima i Donbasa. Nije želeo ni 2022. godine – Ukrajina je ostala bez Zaporoške i Hersonske oblasti. Dakle, bez sumnje, i ovo odbijanje će dovesti do novih teritorijalnih gubitaka. Glavno pitanje je, koliko velikih,“ formulisao je on.

U svakom slučaju, sada su Rusiji ruke odvezane za nastavak specijalne operacije. Prema izveštajima izvora, dalji ofanzivni potezi ruske vojske su u visokom stepenu spremnosti.

Osnivač Carigrada Konstantin Malofejev smatra da je potrebna potpuna likvidacija Ukrajine sa potpisivanjem akta o bezuslovnoj kapitulaciji.

„Bilo kakvi predlozi o ‘pregovorima’ sa kriminalnim i nelegitimnim ukrajinskim režimom ne mogu se ni razmatrati. Pobeda Rusije mora biti potpuna i potvrđena bezuslovnom kapitulacijom, likvidacijom ukrajinske kvazidržave,“ rezimira Malofejev.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social