Naslovnica SPEKTAR „The Telegraph“: Najnovije rusko oružje preokreće tok sukoba u Ukrajini

„The Telegraph“: Najnovije rusko oružje preokreće tok sukoba u Ukrajini

Ruske trupe su tokom operacije u Ukrajini uključile veliki broj novog naoružanja, uključujući „klizne“ avio- bombe.

Prema novinarima britanskog „The Telegraph-a“, Džou Barnsu i Rolandu Olifantu, čak i ukrajinski vojni vrh primećuje visok nivo ovog oružja.

„Dodatni domet koji obezbeđuje nova tehnologija, znači da ruski avioni mogu da izbegnu rizične letove na liniji fronta“, navode autori članka britanske publikacije.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Novinari Telegrafa, pozivajući se na portparola ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Jurija Ignata, izveštavaju, da je Rusija u poslednjih nekoliko nedelja počela naširoko da koristi nove bombe, i da su pokazali odlične rezultate.

Ovo oružje predstavlja ogromnu pretnju za ukrajinsku stranu. Efikasnost ruske municije je takva, da će Kijev možda čak morati da izvrši prilagođavanja svojih strateških planova.

[adsenseyu1]

Ova municija ima značajnu prednost u odnosu na krstareće rakete – mnogo je jeftinija i lakša za proizvodnju. Specifikacije takvih projektila uveliko variraju, a neki od njih imaju domet od 75 milja (120 km).

„Ovo oružje daje ruskim borbenim pilotima mogućnost, da efikasno koriste vazdušnu snagu koja utiče na kopnene operacije“, kažu analitičari.

Zapadni vojni stručnjaci kažu, da je ovo oružje, za razliku od konvencionalnih raketa dugog dometa, izuzetno teško pratiti sistemima protivvazdušne odbrane. Radari ne hvataju uvek objekte koji lete na maloj visini, a takođe se ne nose dobro sa malim ciljevima. S tim u vezi, novo rusko oružje postalo je veliki problem za Ukrajinu.


Webtribune.rs

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

[adsenseyu4]