TEŽAK UDAR: Rusko-kineska Alijansa ušla u Pakistan, SAD gube ključnog saveznika u Južnoj Aziji

pakistan2

Predsednik Tramp se ne ustručava da otvoreno govori protiv Pakistana u svojim tvitovima koristeći teške reči. 1. januara je rekao da je Pakistan bio “sigurno utočište za teroriste.“ Savetnik za nacionalnu bezbednost HR Mekmaster je rekao da će Pakistan postati Severna Koreja ukoliko ne prestane sa nuklearnom ucenom.

Niki Hejli, stalni predstavnik SAD u UN, veruje da je “Pakistan godinama igrao dvostruku igru“. Prema njenim rečima, Pakistan je uključen u državni terorizam.

To je razlog zašto Sjedinjene Države zadržavaju vojnu pomoć od 255 miliona dolara. Pored toga, Vašington je suspendovao oko 900 miliona dolara u Fondovima za koalicionu podršku. Poređenja radi, ukupan budžet odbrane Pakistana iznosi oko 8 milijardi dolara. Dakle, SAD su ovu zemlju lišile više od jedne desetine njihovih troškova odbrane.

Zauzvrat, Islambad je suspendovao svu vojnu i obaveštajnu saradnju sa Vašingtonom. Pakistanski ministar spoljnih poslova Kavaja Asif je rekao da njegova zemlja više nije saveznik Amerike. Ipak, linije snabdevanja snaga NATO-a u Avganistanu neće biti zatvorene.

Ovaj odnos je oduvek bio izuzetno kompleksan i turbulentan. To je više bio brak iz koristi nego savez. Nepoverenje i sumnja su oduvek ometali bilateralne veze.

To nije problem borbe protiv terorizma. SAD su zauzele izuzetno neprijateljski stav prema Iranu – zemlji koja uživa prijateljske odnose sa Pakistanom. Postoji mnogo razloga za to. Dobri odnosi sa Iranom pomažu Pakistanu da izbegne nemire u svom pograničnom regionu koji je pretežno naseljen etničkim Beludžima.

Uprkos tome što je ovo zemlja sunitskih muslimana, Pakistan ne pripada anti-iranskoj koaliciji koju predvodi Saudijska Arabija. Oni ne idu protiv interesa Irana. Na primer, oni se ne protive iranskoj umešanosti u Jemenu.

Islambad u poslednje vreme sve više gleda ka Kini dok se okreće od SAD. Ove dve sile su kroz istoriju održavale dobre susedske odnose. Pakistan ulaže velike nade u kinesko-pakistanski ekonomski koridor (CPEC) vredan 57 milijardi dolara, kako bi podstakli ekonomiju Pakistana. CPEC je deo kineske inicijative „Jedan pojas, jedan put“, koja se širi po svetu. Specijalne ekonomske zone su deo planova.

Pakistanska strateški smeštena luka Gvadar u Arabijskom moru, koja se nalazi na 180 nautičkih milja od Ormuskog prolaza, ima istaknuto mesto u CPEC. Mreža puteva, železnica i cevovoda će biti izgrađena da poveže Sinkjang u zapadnoj Kini sa pakistanskom lukom.

Kineski pomorski brodovi će biti usidreni u Gvadaru kako bi obezbedili sigurnost i zaštitili morske trake, ako bude potrebno. Biće raspoređena zajednička radna grupa od četiri do šest brodova, a kineski marinci će čuvati luku.

Raspravlja se o kineskom ovlašćenju Pakistana za proizvodnju svih vrsta raketa, kao i glavnih borbenih tenkova. Peking želi da uveća svoju odbrambenu saradnju sa Islambadom u bliskoj budućnosti. Njihova pomoć Islambadu u nuklearnom programu je kritična.

Kina je za Pakistan postala važnija od Amerike. Islambad je vidi kao pravog prijatelja.

Odnosi između Moskve i Islambada nikada nisu bili bolji. Vojna saradnja cveta. Vojna vežba “Družba“ se održava svake godine radi jačanja interakcije između oružanih snaga. To nije jedini zajednički trening koji se održava redovno. Pakistan razmatra mogućnost kupovine više oružja iz Rusije, uključujući i borbene avione Su-35.

Razgovori o izgradnji gasovoda “Sever-Jug“ (od Karačija do Lahora), sa ruskom investicijom od 2 milijarde dolara, su u toku. Pakistan može pružiti pogodan međunarodni put do ruske robe preko CPEC-a.

Prošle godine se Pakistan pridružio Šangajskog organizaciji za saradnju (SCO) kao punopravni član. Članstvo u SCO pretpostavlja sradnju u oblasti bezbednosti u Centralnoj Aziji i redovne samite koji omogućavaju liderima Rusije i Pakistana da se redovno sastaju.

Organizacija je na putu da uspostavi uniju ekonomske integracije, uključujući stvaranje zone slobodne trgovine, banke i razvojnog fonda. Ruski predsednik Vladimir Putin veruje da povezivanje SCO sa Evroazijskom ekonomskom unijom (EEU), čiji je Rusija vodeći član, kineskom inicijtivom „Jedan pojas jedan put“, i ekonomskim projektima koje je implementirala Asocijacija zemalja jugoistočne Azije, može “izgraditi temelje za veće evroazijsko partnerstvo“. Pakistan je odobrio zahtev Rusije da koristi luku Gvadar i zainteresovan je za pridruživanje sporazumu o slobodnoj trgovini sa EEU.

Odnos SAD i Turske ima previše ozbiljnih problema da bi se Ankara nazvala saveznikom Vašingtona. Irak se postepeno udaljava od SAD kako bi diverzifikovao svoje spoljnopolitičke prioritete. Odluka o priznavanju Jerusalima je pogoršala odnose sa Jordanom.

Postoje i drugi primeri gde je kredibilitet SAD potkopan u muslimanskom svetu. Sada je Amerika izgubila Pakistan, petu najmnogoljudniju naciju, sa stanovništvom koje prelazi 210 miliona ljudi. Ovo je deo šire slike kako se uticaj SAD u regionu globalno smanjuje, dok snaga Rusije i Kine raste.

Webtribune.rs