Naslovnica IZA OGLEDALA TEŽAK ŠOK, CELA EVROPA STREPI: Asanž otkrio da su američke tajne službe...

TEŽAK ŠOK, CELA EVROPA STREPI: Asanž otkrio da su američke tajne službe nameštale izbore u evropskim državama

[adsenseyu3]

asanz

[adsenseyu2]

Džulijan Asanž je rekao da će biti objavljeno još informacija o tome kako se Hilari Klinton i američke obaveštajne službe mešaju u evropsku politiku.

Osnivač Wikileaks-a kaže da će evropska politika biti šokirana novim informacijama o tome kako američke obaveštajne službe nameštaju evropske izbore i špijuniraju političare.

On je u nedavnom intervjuu za holandsku televiziju Nieuwsuur rekao: „Znamo da nije Nacionalna bezbegnosna agencija (NSA) ta koja najagresivnije špijunira druge nacije. Nabavili smo dokaze koje ćemo uskoro objaviti, a koji ukazuju na to da se američke obaveštajne agencije mešaju u izbore u evropskim državama“.

Asanž je takođe dodao da poseduju mnoštvo neobjavljenih dokumenata vezanih za kampanju Hilari Klinton, fondaciju Klinton i DNC koji će biti objavljeni uskoro.

[adsenseyu4]

„Postoji veliko interesovanje za izbore u SAD i mnogi su nam poslali mnoštvo materijala koji nećemo objaviti dok ne utvrdimo da su informacije tačne“, rekao je on.

Asanžova izjava je objavljena kratko nakon što je optužen da je objavio 20.000 internih mejlova Demokratskog nacionalnog komiteta (DNC) za koje se spekuliše da su ih nabavili ruski hakeri.

Iako je pravi izvor mejlova i dalje nepoznat, mnoge firme za sajber bezbednost su došle do dokaza koji upućuju na to da su se u kompjutersku mrežu DNC-a infiltrirale hakerske grupe Fancy Bear i Cosy Bear.

Bilo kako bilo, u mejlovima se nalaze dokazi da su se viši zvaničnici DNC-a urotili kako bi suzbili kampanju senatora Bernija Sandersa. Zbog ove kontroverze, direktor komunikacija, finansijski direktor i izvršni direktor su dali ostavku.

[adsenseyu1]

Takođe, Wikileaks je nedavno naveo da će ponuditi 20.000 dolara za bilo koju informaciju o ubistvu Seta Riča iz DNC-a, iako nije navedeno da li je on taj koji je pružio političke informacije toj organizaciji. Policijska istraga nije utvrdila nikakvu povezanost.

„Nadamo se da će naši napori pomoći njegovoj porodici koja traži bilo kakve informacije. Iza sebe imamo istoriju nabavljanja informacija koje su doprinele u mnogim pravnim slučajevima, pa čak i sudskim procesima“, navode iz Wikileaks-a.

Ove vesti su se pojavile istog dana kada je Asanž podneo zahtev pred švedskim sudom po pitanju presude Ujedinjenih nacija od februara koja nalaže da je on „arbitrarno pritvoren“ u ambasadi Ekvadora u Londonu gde on trenutno boravi kao tražilac političkog azila.

Webtribune.rs[adsenseyu5][adsenseyu5]