Tereza Mej se pridružila političkim mrtvacima koje je sustiglo “ASADOVO PROKLETSTVO”

tereza mej

Tereza Mej je zvanično podnela ostavku na mesto čelnice Konzervativne stranke i britanske vlade. Svoje dužnosti napustiće 7. juna.

I britansku premijerku je pogodilo “Asadovo prokletstvo”. Setimo se samo svih političkih mrtvaca koji su govorili “Asad mora da ode”. Lista je predugačka da bi se svi nabrojali.

Važno je napomenuti da je poslednja godina premijerke Tereze Mej bila zaista monstruozna. Stalno su joj bežali ministri iz kabineta, što je od bivših saradnika bilo popraćeno javnim optužbama.

Morala je da se suoči sa skandalima sa curenjem informacija, a bivši ministar odbrane joj je praktično radio za NSA i širio glasine da je bila uključena u američku zaveru protiv Huaweija. Glavni izlazni plan za Brexit prošao je više brodoloma sa razornim porazima u parlamentarnim glasanjima.

Tereza Mej je trpela stalan pad ličnog i stranačkog rejtinga, posledično i krizu poverenja unutar Konzervativne stranke.

Čak ni lažna priča o “trovanju Skripalovih od strane ruskih agenata” joj nije pomogla da pažnju društva skrene sa unutrašnjih problema. Zbog svega toga, iako se pad Tereze Mej očekivao u septembru prošle godine, on se dogodio nakon višemesečnog mučenja.

Tereza Mej, koja je na čelu vlade od 11. jula 2016. godine, takođe je rekla da će kampanja za izbor novog vođe konzervativaca početi 10. juna. Na kraju svog govora nije mogla da sakrije suze i rekla je: “Odlazim bez ozlojeđenosti, ali sa velikom zahvalnošću na prilici da sam mogla da služim zemlji koju volim”.

Evropska komisija se brzo uverila da će stav o povlačenju Ujedinjenog Kraljevstva iz EU, uključujući sve uslova Brexita, ostati nepromenjen.

Odluka britanske premijerke je brzo dobila odgovor iz Moskve.  Potparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov izjavio je kako “se ne može setiti nikakvih prekretnica vezanih za njen doprinos razvoju bilateralnih odnosa”.

Potparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je istakla kako se odlazak Tereze Mej nepotrebno senzacionalizuje.

“To je bilo logično. Mej je dala ostavku u maju”, našalila se Zaharova na Facebooku, iako premijerka zapravo odlazi u junu.

Šta je i da li je uopšte išta rekao Bašar El-Asad ne znamo, ali je britanska premijerka 2016. godine, po stupanju na dužnost, jasno rekla “kako u budućoj i novoj Siriji nema mesta za Asada”.

(logicno.com)