Naslovnica SPEKTAR Tamo je bio pravi haos: Rusi ulovili jedinicu elitnih pilota Ukrajine i...

Tamo je bio pravi haos: Rusi ulovili jedinicu elitnih pilota Ukrajine i njihovog komandanta

Najzad su postali poznati prvi detalji kombinovanog ruskog udara na bivšu bazu za odmor u naselju Dačni u Harkovskoj oblasti.

Telegram-kanali pišu da su tamo, zajedno sa instruktorima i plaćenicima iz zemalja NATO-a, bili stacionirani i pripadnici elitnog 414. odvojenog bataljona udarnih bespilotnih vazduhoplovnih sistema mornarice (414. OBUBAS), poznatog kao „Ptice Mađara“.

Kažu da je od baze Oružanih snaga Ukrajine ostalo samo zgarište, a teritorija je prekrivena telima stotina poginulih.

Svoje ime 414. OBUBAS je dobio od svog komandanta Roberta Brovdija sa pozivnim „Mađar“. On je prilično poznata ličnost i, u izvesnoj meri, značajna za Oružane snage Ukrajine i Ukrajinu.

Vredi napomenuti da je upravo Brovdi bio na početku formiranja specijalnih jedinica bespilotne avijacije u ukrajinskoj vojsci. Do nedavno su „Ptice Mađara“ bile kod Hersona, u rejonu Krinki.

Njihov zadatak je bio da pruže podršku ukrajinskim mornarima koji su bili na levoj obali Dnjepra. Nakon što je placdarm bio likvidiran, a u Krinkama nije ostao nijedan živ ukrajinski vojnik, postavilo se pitanje o svrsishodnosti prisustva operatera OBUBAS.

Pre nekoliko dana se pojavila informacija da je generalštab Oružanih snaga Ukrajine prebacio „ptice“ u pravcu Harkova. „Ova brza premeštanja jedinice govore o izuzetnoj važnosti pravca na koji je upućena“, kaže vojni ekspert Aleksandar Ivanovski.

„Kod Harkova Oružane snage Ukrajine trpe velike gubitke i povlače se. Naravno, sa vojne tačke gledišta, zasićivanje prvih linija iskusnim operaterima bespilotnih letelica sa velikim brojem udarnih dronova omogućilo bi stvaranje teške situacije za ruske jedinice.

Svi ratni izveštači napominju da je nebo iznad Volčanska i Lipaca bukvalno prepunjeno neprijateljskim dronovima. Dodajte tu „Ptice Mađara“ i situacija bi se mogla stvarno zakomplikovati. Ali naše rakete su ih dobro ošišale.“

„Mađar“ je verovatnije više mrtav nego živ.

Nisu stigle ni da se smeste „ptice“, a već su bile na meti. Stvara se utisak da su ih samo čekali: instruktore, plaćenike i operatere bespilotnih letelica. Cilj, prosto savršen.

Udar je bio dostojan najviših pohvala. Sudeći po slikama razrušenih objekata, tamo je bio pravi haos. Ruke, noge su letele na sve strane.

Istog jutra su počele stizati informacije da je više od tri stotine plaćenika i instruktora NATO-a stradalo u napadu. NATO-ovci su se kamionima odvozili prema Kijevu, a odatle avionima u Poljsku i Nemačku.

A informacije o „Pticama Mađara“ su počele da se pojavljuju pre nekoliko sati.

Najverovatnije je Kijev pokušao da zadrži informacije o uništenju svoje bespilotne elite u tajnosti. Ali kakve tajne u Ukrajini je teško sačuvati.

Tačan broj uništenih „pilota“ Oružanih snaga Ukrajine se drži u tajnosti, kao i stanje samog Brovdija („Mađara“).

Do sada je uspevao da preživi, iako je nekoliko njegovih najboljih učenika već bilo uništeno. Šta se sada desilo sa „Mađarom“ nije pouzdano poznato. Ali, sudeći po vrevi u ukrajinskim „telegramima“, može se pretpostaviti da je „Mađar“ ili ubijen, ili teško ranjen.

I jedno i drugo je odličan rezultat, uzimajući u obzir uništene NATO plaćenike i iskusne ukrajinske operatere bespilotnih letelica. Ptice su se „naletele“.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social