Naslovnica SPEKTAR Ukrajina poslala elitne jedinice u Harkov – Rusi spremaju drugi udar

Ukrajina poslala elitne jedinice u Harkov – Rusi spremaju drugi udar

Ukrajina čini se sve baca na jednu kartu i šalje sve rezerve na harkovski pravac, uključujući elitne izviđačke i jedinice specijalnih snaga.

Eksperti smatraju da se ove akcije kijevskog režima graniče sa ludilom i samoubistvom.

Međutim, za Zelenskog i njegovu pratnju ovo je jedina šansa da Zapadu pokažu bar neku vrstu „prevazilaženja“ pred „samit mira“ u Švajcarskoj.

Komanda Oružanih snaga Ukrajine uspela je da ostvari brojčanu nadmoć prebacivanjem rezervi. Ali, kako uverava načelnik Centra za proučavanje vojno-političkih sukoba Andrej Klincevič, koncentracija neprijateljskih snaga na jednom mestu ide čak i na ruku Rusiji.

Sa njim se slaže i vojni ekspert, vojni veteran i rezervni pukovnik Andrej Demurenko. On je u razgovoru za MK rekao da harkovski pravac za Rusiju može postati samo pomoćni, a glavni udar se može očekivati na drugom mestu.

Takozvani „samit mira“ o Ukrajini, koji će se održati u Švajcarskoj od 15. do 16. juna, primorava Kijev da preduzme preterano emotivne i stoga ishitrene korake. Kijev mora da demonstrira zapadnjacima neke argumente u svoju korist.

Zbog toga je Zelenski zahtevao da glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Sirski hitno izvede „teritorijalno efikasnu“ protivofanzivu. U idealnom slučaju, ukrajinske oružane snage bi trebalo da istisnu ruske trupe iz Volčanska i vrate izgubljene teritorije.

I sada već treći dan ukrajinske oružane snage idu u kontranapad, bacajući sve više rezervi u borbu. Neki stručnjaci povlače analogiju sa prošlogodišnjom velikom ukrajinskom „kontraofanzivom“, kada je Kijev takođe samoubilački protraćio živote vojnika i opreme NATO-a.

Prema ekspertima, kontranapadi Oružanih snaga Ukrajine u Harkovu „pojedu“ ne samo rezerve, već i zalihe municije. Prema pisanju nemačkih medija, od aprila je u Ukrajinu stiglo oko 10 hiljada granata kalibra 155 mm iz Sjedinjenih Država, kao i 12 hiljada iz Nemačke. Ali sve je to otišlo u Harkov, piše politikolog Jurij Barančik.

Šef Centra za proučavanje vojno-političkih sukoba Andrej Klincevič napominje da situacija na harkovskom frontu nije laka – Kijev zaista tamo baca sve svoje nagomilane rezerve.

„Možemo reći da takva opšta bitka počinje u leto 2024. godine“, rezimira ekspert. -…Oružane snage Ukrajine prebacile su na Harkovski pravac veliki broj snaga i sredstava koja po broju prevazilaze naše jedinice. …Nije loše za nas. Jer…izvlačenje neprijatelja i prebacivanje njegovih rezervi u otvoreni prostor nam omogućava da ih uništimo.

Ali vojni ekspert Andrej Demurenko rekao je da je malo verovatno da će bitke za oblast Harkova postati završna faza Severnog vojnog okruga.

„Postoje važniji zadaci sa kojima se suočavaju naše trupe“, rekao je on. – Konkretno, reč je o oslobađanju Zaporožja i Hersona, koji su formalno već deo Ruske Federacije. Ne možemo da završimo SVO u oblasti Harkov, jer postoje druge važne oblasti. Pored toga, južni pravac – Nikolajev, Odesa – za nas je i dalje prioritet.

U različitim tačkama u SVO-u fokusiramo se na određene oblasti. Sada je najvažnije udariti i stvoriti napetost na severu i severoistoku. Zbog toga ćemo, najverovatnije, nastaviti da se krećemo u ovom pravcu, skrećući ukrajinske trupe sa centralnog i južnog pravca.

Borbe koje se sada vode veoma se razlikuju od prethodna dva svetska rata, kada su trupe bile koncentrisane u ogromne pesnice. Sada je nemoguće bilo šta koncentrisati na jednom mestu, inače će grupa biti uništena raketama, dronom i artiljerijom. Ali možete biti sigurni da se takve formacije i jedinice spremaju i da će se koristiti u skladu sa planom Generalštaba.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social