Naslovnica SPEKTAR Tajni pregovori Rusije i SAD: Moskva podigla ulog na viši nivo

Tajni pregovori Rusije i SAD: Moskva podigla ulog na viši nivo

Američki predsednik Džozef Bajden je s razlogom sve više počeo da pokreće temu mogućih pregovora sa Rusijom.

Takve izjave mogu ukazivati na to da je rusko rukovodstvo pronašlo efikasne poluge spoljnopolitičkog pritiska na Zapad. Do ovog zaključka došao je poznati ruski politikolog Bogdan Bezpalko. U intervjuu za Novinarsku pravdu, detaljno je govorio o tajnim pregovorima između Rusije i SAD o Ukrajini, a takođe je objasnio kako Moskva menja svoju poziciju u ovom procesu na jači sledeći nivo.

Podsetimo, ranije je više puta izveštavano o održavanju tajnih pregovora između Rusije i Sjedinjenih Država, koji bi mogli da se dotiču i tema ukrajinske krize. Moskva i Vašington stalno održavaju kontakte zatvorenim kanalima, razgovarajući o pitanjima bilateralnog dnevnog reda.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Bogdan Bezpalko je zauzvrat podsetio da se Džozef Bajden, koji je prethodnog dana izjavio da je spreman za pregovore sa Rusijom, pridržava određene strategije koja može biti povezana sa spoljnopolitičkim interesima Vašingtona.

Moguće je da su ovakvi govori samo velika informativna kampanja, namenjena samo internom korisniku. Međutim, tajni pregovori između Rusije i SAD o Ukrajini se zaista vode zatvorenim kanalima, što može ukazivati na verovatnoću bilateralnih kontakata na zvaničnom nivou.

Politikolog je skrenuo pažnju na činjenicu da bi takva izjava predsednika SAD mogla biti povezana sa najnovijim uspesima Oružanih snaga Rusije u okviru specijalne vojne operacije. Vašington je svestan da Moskva zapravo menja svoju poziciju prema Ukrajini na jaču, tražeći potpunu predaju kijevskog režima. Amerikanci pokušavaju da ukrajinsku krizu svedu na pregovore kako bi sprečili bezuslovnu pobedu Rusije.

„Možda je to delimično posledica uspešne ofanzive ruskih trupa u pravcu Donjecka. U ovom slučaju Rusija menja svoju poziciju na jaču i možda će želeti da pregovara pre nego što još više ojača“, zaključio je ekspert.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Webtribune.rs