Tajne arhive SS-a otkrile da je Hitler bombardovao Nemce kako bi testirao V-2 rakete

V2_Rocket_Attacks_in_Britain_1945

Za vreme Drugog svetskog rata, nacistički lider Adolf Hitler je bombardovao na hiljade Nemaca sa V-2 raketama kako bi testirao njihovu snagu, a istovremeno okrivljujući Savezničke snage, navodi se u veoma tajnoj arhivi koju je nemački kolekcionar čuvao decenijama.

Ovi tajni dokumenti SS-a otkrivaju da je Hitler koristio državljane Nemačke kao žive mete za vežbanje bombardovanja, pre nego što će napasti Veliku Britaniju i Evropu krajem Drugog svetskog rata. Oni su obelodanjeni pošto su prodati na aukciji 18. marta, navodi Daily Mail.

Veruje se da arhive, koje su većinom napisane na šifrovanom nemačkom, pružaju dokaz da su balistički projektili V-2 testirani u gradovima u Pomeraniji pre nego što su upotrebljeni u Londonu, Antverpenu i Liježu, pri čemu je stradalo preko 7.000 savezničkih civila.

Dokumente je napisala tajna jedinica, Kommandostelle S, kako bi izvestila o razmerama uništenja. Dokumenti su spašeni od požara krajem rata. Njih je skoro 70 godina skrivao nemački kolekcionar, ali nedavno su prodati na aukciji u Londonu za 3.700 dolara.

V2 rocket

„V-2 je bio prvi pravi balistički projektil koji je mogao doneti pobedu Hitleru, samo da je uspeo ranije da razvije atomsku bombu“, rekao je portparol aukcije, Ričard Vestvud-Bruks za Daily Mail. „Poruka koja se nalazi sa arhivom od strane jednog istraživača ukazuje na to da su to bili poslednji izveštaji testiranja raketa“.

„To je samo dokaz koliko su nacisti postali očajni nakon D dana, kada su Savezničke snage počele da napreduju kroz Evropu“, rekao je Vestvud-Bruks.

Prvi na svetu dalekometni vođeni balistički projektil, V-2, razvio je nemački vazduhoplovni inženjer, Verner fon Braun, koji se zaposlio u američkoj svemirskoj agenciji NASA nakon završetka rata.

Rakete od 14 metara su bile najnaprednije oružje korišćeno u ratu, a mnogi stručnjaci veruju da su mogle da preokrenu ishod rata, samo da su razvijene ranije.

Webtribune.rs