Naslovnica ŽIVOT Svetski uspeh inženjera Jovana Nikolića: Srpska kuća prkosi uraganu i zemljotresu

Svetski uspeh inženjera Jovana Nikolića: Srpska kuća prkosi uraganu i zemljotresu

[adsenseyu2]

superkuca Jovan Nikolic

Svetski uspeh inženjera Jovana Nikolića, tvorca „skeletne“ gradnje. Ideju za kuću budućnosti našao u staroj srpskoj talpi. U novu fabriku uložiće 18 miliona evra i zaposliti još 200 radnika

Tek kada mu je jedan kolega inženjer u istraživačkom centru „Lafarž“ u Lionu rekao: „Ono što je Tesla značio u struji, vi ste u građevini“, Jovan Nikolić je shvatio da je ostvario svoj san i izmislio i proizveo ono što drugi građevinci nisu uspeli pre njega – kuću koja je jača od četiri zla – uragana, poplava, zemljotresa i požara. Zato je i naziv njegove kompanije – „Kvatro haus“.

A o tome je počeo da sanja mnogo, mnogo ranije. Ideju da se posveti gradnji kuće koja će odoleti najjačem uraganu i zemljotresu, dobio je kada je gledao kako upravo uragan u Majamiju na Floridi „briše“ sve pred sobom. Punu deceniju tragao je za materijalima i sistemima „čvrste“ gradnje i na nedavno završenom Sajmu građevinarstva beogradskoj javnosti premijerno predstavio inovativni patent koji je nagradila svetski poznata firma „Lafarž“.

[adsenseyu1]

– Gledao sam kako uragan pri brzini od 260 kilometara na čas nosi čitava naselja – govori Nikolić. – I pitao sam se kako je moguće da Amerikanci zidaju kuće koje, kao u bajci o tri praseta, i vuk može da oduva.

Po povratku iz Amerike u Srbiju sedam godina istraživao je otpornost, tragao za rešenjem kojim bi se izbegli „termalni mostovi“, rasipnici energije i uzročnici stvaranja vlage, kondenzacije i buđi.

Setio sam se starog običaja gradnje srpskog talpa. Po uzoru na vešte majstore koji su „sklapali“ brvnare, prefabrikovali smo elemente i stvorili skelet koji je, zapravo, obrnut sistem gradnje. Dok se priprema temelj, izrađuju se paneli koji se potom ređaju kao domine. Zalivaju se tek kada se poređaju svi blokovi na jednom spratu.

Počeo je u iznajmljenoj fabrici u Jagodini, sa dva alata. Tri godine usavršavao je termodinamiku. Sa samo dvadeset arhitekata, inženjera i majstora, izumeo je sistem kojim je svaki kvadratni santimetar objekta termički izolovan sa visokom energetskom uštedom. Beton lako propušta vlagu, a izolacija je hermetički zatvorena, što štedi energiju, pa će porodica koja odluči da živi u „štedljivoj“ kući plaćati struju pet puta manje.

– Život „preko okeana“ me terao da stalno učim – kaže inženjer Nikolić. – Išao sam ka svom cilju uveren da i pored tehnološke nadmoći bogatijih, mi Srbi imamo i pamet i snagu.

Danas jedini na svetu ima mnogofunkcionalne alate kojima se svet divi i gradi sve vrste objekata. Ne postoje ograničenja u pogledu spratnosti, tipa zgrade, kao i energije koju će koristiti – solarni izvori, geotermalne pumpe, mazut, ugalj. Uveli su, kaže, patent u firmu, a želja je da Srbija postane vodeća zemlja u sektoru visokogradnje.

[adsenseyu4]

U maloj „test fabrici“ u Zemunu, u kojoj se nalaze danas, jedan zid prave za osam sati. Montažne ploče raznih dimenzija instaliraju se na klasičnom temelju, pa sedmospratnicu umesto za godinu dana, mogu da sagrade za 90 dana. Nema majstora koji se razvlače mesecima po gradilištu, a porodice kojima grade kuću, o svom trošku šalju na more ili banju gde mirno čekaju useljenje.

– A i kupci su maksimalno sigurni, jer iza nas stoji poslovna banka kao garant. Kupac položi celokupan depozit u banku, koji tu i ostaje sve do momenta predaje nekretnine. Gradimo našim parama i tek kada se izvrši primopredaja, novac se prebacuje na naš račun. Za kašnjenje plaćamo kaznene poene. Svi naši objekti su novi i upisani u zemljišne knjige, jer smo u C klasi po pitanju energetske efikasnosti.

U pregovorima su za još 160 alata za novu fabriku koju otvaraju u novembru, u blizini Pećinaca. Fabrika će biti površine 10.000 kvadrata. Plan je da se zaposli 200 ljudi. U ovaj posao „težak“ 18 miliona evra, Nikolić je uložio sve što je godinama sticao, ali ključni su bili povoljni krediti stranih banaka, koje su prepoznale odličan posao i ortakluk sa Nikolom Koprivicom, biznismenom srpskog porekla iz Austrije.

Jovan-Nikolic1

Na pitanje plaši li se da će cifra 500-550 evra po kvadratu da „naljuti“ konkurenciju koja zida po najmanje trostruko višim cenama, Nikolić kaže da je već imao „primedbe“, ali da ne odustaje od svog sna o povoljnoj a kvalitetnoj gradnji.

– Mi ne jurimo kupca, ali očekujemo da tržište shvati šta imamo. Sa cenom koju nudimo građani će dolaziti lakše i brže do nekretnina, a Vlada može da gradi socijalne stanove visokog kvaliteta, po pristupačnoj ceni.

A očekuje li nešto i od države?

– Ništa. Najveća usluga biće nam ako ne smeta!

Kako doći do kvadrata gradnje za 500 evra ili kuće koja nastaje u fabrici, a ne na gradilištu? Ili kako da uštedite energiju do 80 odsto? Odgovore na sva ova pitanja daje inovativni Q sistem gradnje beogradske kompanije “Quattro Houses”, koji najavljuje revoluciju u održivoj gradnji u našoj zemlji.

Koje su osnovne karakteristike Q sistema?

– Na prvom mestu bih istakao energetsku efikasnost, koja ne samo da je trend u svetu, nego je sada neophodna i po zakonu naše zemlje. Q objekti štede energiju i do 80 odsto. Brzina gradnje je izuzetna, procesi se odvijaju istovremeno, nema majstora koji se razvlače mesecima po gradilištu, niti čišćenja oko objekta nedeljama nakon završetka radova. Ukratko – postiže se visok standard stanovanja za nisku cenu.

[adsenseyu1]

Cena od 500 evra po kvadratu je prilično niska, kako se to odražava na kvalitet gradnje?

– Q sistem postiže smanjenje cene samom tehnologijom gradnje. “Quattro Houses” je prva kompanija koja prilikom montaže elemenenata i njihove proizvodnje na samom početku izbegava “termalne mostove”. Ovi mostovi troše energiju, stvaraju vlažnost i kondenzaciju. Paneli imaju konstantnu, neprekinutu izolaciju sa spoljašnje i unutrašnje površine zida debljine oko 15 cm.

Kojom tehnologijom se proizvode paneli i da li je njihov sastav unapred definisan?

– Korisnik ne može da bira i određuje šta će biti u panelu, jer smo mi već dobro proučili njihov sastav, što znači da ni investor ne može da unosi izmene. Dobijate baš ono što ste i platili. Izolacija koja se stavlja u panele može biti bilo koja – stiropor, stirodur, čak i presovana trava ukoliko korisnik to zahteva.

Izolacija je hermetički zatvorena i u slučaju požara ne može da gori, širi vatru ili gasovima ugrožava živote. Nakon vatrene stihije ona se jednostavnim “punjenjem” zidova vraća gde je i bila pre nesreće, bez rušenja zidova.

Kako ste došli na ideju za ovakav patent?

Živeo sam u Americi i bio svedok uragana na Floridi koji je duvao 260 kilometara na sat. Kako sam stanovao na metar od okeana, sve mi se dešavalo pred očima. Gledao sam kako kuće lete, krovovi… Došao sam na ideju panelne gradnje, ali smo oko prevazilaženja termike imali mnogobrojnih problema.

[adsenseyu5]

Proučavali smo strana i domaća rešenja, i nakon tri godine, setili smo se da upotrebimo stare srpske talpe koje se na našim prostorima koriste vekovima. Izolaciju smo postavili sa obe strane, a postojeći patent nadgradili još jednim patentom. Taj deo je tajna, jer želimo da stvorimo srpski brend i da ga kao takvog zaštitimo.

Celokupan patent je za sada poznat samo Lafaržu, od koga smo i nagrađeni za najbolji inovativni projekat ekološke gradnje u Evropi.

Da li u Srbiji postoji već izgrađen objekat Q sistemom?

Kompanija “Quattro Houses” je sagradila jednu luksuznu kuću u Grockoj. Kada smo je snimili termalnom kamerom i pokazali rezultat, svi su bili zapanjeni koliko je objekat dobro izolovan. Bitno je da Q nekretnine, što se potvrdilo u slučaju ove kuće u Grockoj, štede  novac u kućnom budžetu. Ako se uzme u obzir da je čak 60 do 70 odsto troškova održavanja objekta, zapravo trošak zagrevanja i hlađenja, jasno je koliko je značajno imati male toplotne gubitke i manju emisiju ugljen-dioksida, što Q sistem garantuje.

Kako vratiti poverenje u građevinsku industriju Srbije?

– Kupci su kod nas maksimalno sigurni. Iza “Quattro Houses” stoji naša poslovna banka kao garant. Tražimo da kupac položi celokupan depozit u banku, koji tu i ostaje sve do momenta predaje nekretnine.

Od trenutka potpisivanja ugovora, depozit se čuva a mi gradimo našim sredstvima. Tek kada se, uz prisustvo nadležne osobe iz banke izvrši primopredaja, novac se prebacuje na naš račun.

U ugovoru je definisan rok završetka radova i mi garantujemo da, ukoliko dođe do probijanja rokova, plaćamo kaznene poene, zateznu kamatu od 0,3 do 0,5 odsto. Svi naši objekti su novi i samim tim se automatski upisuju u zemljišne knjige, jer smo u C klasi po pitanju energetske efikasnosti.

Jako nam je važno da su svi učesnici sigurni, kupac, banka i mi kao izvođači radova. U ovoj industriji je bilo dosta prevara, stanovi su prodavani i po nekoliko puta. Nama je najbitnije uspostavljanje poverenja i 100% sigurnost svakog kupca i investitora.

(Novosti.rs, Telegraf.rs)

[adsenseyu5][adsenseyu5]

[adsenseyu2]