Naslovnica ŽIVOT 6 činjenica koje morate znati ako želite da upoznate Ruse i Rusiju

6 činjenica koje morate znati ako želite da upoznate Ruse i Rusiju

[adsenseyu2]

2_837049

[adsenseyu3]

Ukoliko ste ikada imali želju da učite ruski, a i ako niste, ovih 6 stvari će vas motivisati da to učinite:

  1. Formalnost je važna

Morate poštovati starije i vlasti kada govorite ruski. U Rusiji se ne možete obratiti profesoru ili naredniku kao što se obraćate ostalim ljudima. Postoji vidna razlika između ruskog formalnog i neformalnog govora i ona je ključna za ruske odnose.

  1. Rusi imaju mnogo imena

Da biste upoznali Rusa, morate da znate sva njegova imena. Ruska imena imaju mnogo varijacija. Na primer, Aleksej može biti Aljoša, Aljoška, Aljošenka, Aljošečka, Aleksejčik, Lijoša ili Lijošenka. Postoje mnogi nadimci a svaki od njih ima svoju namenu i kontekst. Rusi takođe u svom imenu sadrže patronim, tj. deo njihovog imena sadrži ime njihovog oca (npr. otac Alekseja Fjodoroviča Karamazova se zvao Fjodor).

[adsenseyu4]

  1. Nikad nije previše zdravica

Na ruskom venčanju, rođendanskoj žurci ili proslavi morate biti spremni na nebrojene zdravice. Rusi koriste svaku priliku da odaju počast dobrim stvarima u životu. Ruska žurka je zaista prava fešta.

  1. Psovanje je oblik umetnosti

Ruske psovke su same po sebi jezik. „Mat“ je među najstarijim tradicijama ruskog jezika. „Mat“ je čest u muškom društvu, naročito u vojsci, gde predstavlja znak prijateljstva. Ipak, ne bi trebalo da se takmičite sa Rusom u psovanju, a i ako to ipak učinite, ne radite to u javnosti pošto je to prestup koji se kažnjava.

  1. Malo zapadnjaka se odluči da uči ruski

Ruski jezik se na Zapadu prilično retko uči. Nažalost, interesovanje za ruski jezik i kulturu je opalo u poslednjoj deceniji, najviše zbog ksenofobije i nezainteresovanosti Zapada za ruski narod. Neke od posledica se mogu videti i u spoljnim odnosima, s obzirom da mali broj diplomata i svetskih lidera zna ruski i oslanjaju se isključivo na prevodioce.

  1. Ruski je divan jezik

Kao i ruski narod, ruski jezik je veoma sofisticiran i poseduje bogatu istoriju. Neke od najlepših svetskih literatura i pesama su napisane na ruskom, a mnogo toga se izgubi u prevodu. Svetu definitivno treba još ljudi koji govore ruski.

Webtribune.rs

[adsenseyu5][adsenseyu5]

[adsenseyu2]