Naslovnica IZA OGLEDALA Misteriozna pećina riđokosih divova

Misteriozna pećina riđokosih divova

Redhead Giants

[adsenseyu3]

Mnoga plemena na severozapadu i jugoistoku Amerike još uvek prenose legende o riđokosim divovima i tome kako su se njihovi preci dugo borili protiv njih kada su se prvi put susreli s njima pre oko 15.000 godina.

Čak i u Centralnoj Americi, drevni Asteci i Maje su zabeležili svoje susrete sa strašnom rasom divova sa severa kada bi zalutali na svojim ekspedicijama.

Ko su bili ovi divovi o kojima legende govore? Da li su oni deo istorije koju većina mejnstrim naučnika zaobilazi? Da li je moguće da su u prošlosti na Zemlji živeli divovi?

Postoje brojna mesta širom sveta na kojima su pronađene grobnice sa džinovskim skeletima. Istraživači upućuju na činjenicu da su ovakve grobnice u SAD otkrivene u Mičigenu, Ilinoisu, Tenesiju, Arizoni i Nevadi.

[adsenseyu1]

Mitovi o riđokosim divovima su postali stvarnost 1924. godine, kada su istraživači pronašli ostatke ovih bića u jednoj pećini u Nevadi. Ova pećina koja se nalazi 20 kilometara od grada Lovlok u Nevadi je duboka oko 12 metara, a široka oko 18 metara.

U pitanju je drevna pećina iz davnih vremena pre ljudi, a u praistorijsko doba se nalazila ispod ogromnog jezerea Lahontan koje je prekrivalo gotovo čitavu zapadnu Nevadu.

Geolozi su utvrdili da su pećinu formirale struje jezera i talasi.

Pajute, pleme američkih Indijanaca koje naseljava delove Nevade, Jute i Arizone, ispričalo je prvim „belcima“ priču o bitkama njihovih predaka sa rasom opakih divova blede bele kože i riđe kose.

[adsenseyu4]

Prema tradiciji Pajuta, ovi divovi su živeli u toj oblasti duže vreme. Pajutie su zvali divove „Si-Te-Ka“ što bukvalno znači „tuložderi“.

Tula je vodena biljka poput trske puna vlakana od koje su divovi pravili splavove kojima su se kretali kroz ostatke jezera Lahontan. Prema legendama Pajuta, ovi riđokosi divovi su bili visoki 3,6 metara i bili su okrutni i zli, ubijajući Pajute i konzumirajući ih kao hranu.

Hiljadama godina kasnije, misteriozne pećine divova su ponovo otkrivene. Nakon 13 godina iskopavanja, arheolozi su naišli na neverovatna otkrića.

Prikupljeno je ukupno preko 10.000 artefakata, ali i dva mumificirana diva, žena visine 6,5 metara i muškarac visine preko 8 metara.

Mnogi od ovih artefakata se mogu videti u prirodnjačkom muzeju u Vinemuki, Nevada, mada divovskih skeleta nema. Kako su arheolozi nastavljali sa iskopavanjima, legende Pajuta su se sve više činile kao istiniti događaji iz prošlosti.

Jedno od najvažnijih otkrića jeste kalendar. U pitanju je kameni objekat u obliku krofne sa 365 ureza s unutrašnje strane i 52 ureza sa spoljašnje strane.

Webtribune.rs

[adsenseyu5][adsenseyu5]