Naslovnica SPEKTAR SVE LIČI NA UVOD U SVETSKI RAT: Sledeća faza antiruskih sankcija uključiće...

SVE LIČI NA UVOD U SVETSKI RAT: Sledeća faza antiruskih sankcija uključiće Indiju i Kinu

„Rusija se nosila sa pritiskom Zapada, blickrig taktika nije uspela“. Ovo je na sastanku o ekonomskim pitanjima u ponedeljak, 12. septembra, saopštio ruski lider Vladimir Putin.

Istovremeno, predsednik je podsetio da Evropska unija ne sedi mirno i da priprema novi paket antiruskih sankcija.

Andrej Kortunov, generalni direktor Ruskog saveta za međunarodne poslove, politikolog i javna ličnost, rekao je dopisniku Javnog servisa o tome šta su ove sankcije i na koga bi mogle da utiču ovog puta.

On je podsetio da će u bliskoj budućnosti fokus pasti sa osnovnih na sekundarne sankcije.

„Malo je verovatno da će paket novih sankcija biti zaustavljen. Takođe postoji nekoliko zakonodavnih inicijativa u SAD“, rekao je on.

Kortunov je siguran da će ovog puta Zapad izabrati  novu taktiku politike sankcija i da ovaj put glavni fokus neće biti na Rusiji.

„SAD i predstavnici Evropske unije pokušaće da detaljnije i doslednije identifikuju slučajeve povlačenja iz sankcija, posebno uz pomoć onih zemalja koje nisu formalno uključene u sankcije“, objasnio je on.

Kortunov je siguran da će udar biti usmeren upravo na ove zemlje i one kompanije koje sarađuju sa Moskvom.

„Države za koje se sumnja da pomažu Rusiji da zaobiđe sankcije biće kažnjene od strane Vašingtona. Sve ovo se tiče sivog izvoza, snabdevanja ruskim tehnologijama, kupovine ruskih energenata“, istakao je Kortunov.

Kortunov je siguran da će se treća „runda“ sankcija ticati trećih zemalja i pre svega, država globalnog juga.

„Oni ne podržavaju u potpunosti zapadnu strategiju sankcija. Indija i Kina su samostalne do te mere da njihove kompanije mogu da odstupe od američke politike. Mnoge druge zemlje su takođe uključene u ovu listu. To su države jugoistočne Azije, koje imaju želju da se nekako odmaknu od striktne primene zapadne politike sankcija“, dodao je on.

Vladimir Putin je ranije rekao da su pokušaji Zapada da sruše Rusiju uzaludni i samo demonstriraju glupost njenih predstavnika.

Poštovani čitaoci – Naše autorske tekstove objavljujemo samo na socijalnoj mreži Vkontakte  i na Telegramu. Budite u toku, pratite nas.

Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389   Naš Telegram kanal – https://t.me/webtribune

Webtribune.rs