Naslovnica SPEKTAR Sukob u Ukrajini pokazao slabost vojne industrije SAD i rizike u eventualnom...

Sukob u Ukrajini pokazao slabost vojne industrije SAD i rizike u eventualnom ratu s Kinom

Vojni sukob u Ukrajini pokazao je ranjivost američke vojne industrije, koja ugrožava sposobnost Armije SAD da vodi rat protiv Kine, sledi iz analize Centra za strateška i međunarodna istraživanja.

„Odbrambeno-industrijska baza SAD nije dovoljno pripremljena za konkurenciju koja postoji u ovom trenutku u oblasti bezbednosti. U glavnom regionalnom sukobu, takvom kakav je rat protiv Kine u Tajvanskom moreuzu, SAD bi koristile municiju u količini koja bi, najverovatnije, premašila postojeće zalihe Ministarstva odbrane, pokazujući problem praznih skladišta“, navedeno je u izveštaju koji je objavljen u ponedeljak.

Navodi se da se strateška opasnost za SAD sastoji u nesposobnosti odbrambenih preduzeća te zemlje da operativno popunjavaju zalihe naoružanja, koje su se usled ratnih dejstava u Ukrajini smanjili na veoma nizak nivo.

Prema analizi objavljenoj u izveštaju, zalihe protivtenkovskih sistema „džavelin“, raketnih komplksa „stiner“, 155-milimetarskih haubica i odgovarajućih projektila, kao i protivartiljerijskih radara već se procenjuju kao veoma male, a zalihe raketnih sistema „hajmars“, 105-milimetarskih haubica i oklopnih vozila BTR M112 kao srednje.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu.

„SAD bi, najverovatnije, za manje od sedam dana sukoba u Tajvanskom moreuzu, iscrple zalihe brojnih vidova municije, uključujući municiju dalekog dometa i visokoprecizne projektile“, navedeno je u dokumentu.

Iz njega sledi da je za SAD „izuzetno teško“ da izdrže dugotrajan ratni sukob, imajući u vidu da Kina znatno investira u proizvodnju municije, nabavaljajući visokotehnološke sistgeme naoružanja „pet do šest puta brže od Sjedinjenih Američkih Država“.

„Rastuća strateška konkurencija sa zemljama kao što su Kina i Rusija, koje teže izvozu vojnih sistema i tehnologija, preti da će smanjiti prednost Sjedinjenih Američkih Država“, naglašeno je u dokumentu.