Bil Gejts s grupom milijardera ulaže u aditive za stočnu hranu iz laboratorije

Osnivač „Majkrosofta“ Bil Gejts pridružio se grupi milijardera koji ulažu u australijsku start-ap kompaniju za klimatsku tehnologiju čiji je plan da promeni stočarstvo i smanji njegovu emisiju metana pomoću aditiva za stočnu hranu uzgojenog u laboratoriji.

Kompanija „Breakthrough Energi Ventures LLC“, na čelu sa Gejtsom i „Harvest Road Group“ australijskog milijardera Endrjua Foresta učestvovali su u finansiranju druge faze projekta kompanije „Rumin8 Pty“ sa 12 miliona dolara, saopšteno je iz australijskog start-apa.

Firma sa sedištem u Pertu razvija dodatak za stočnu ishranu napravljen od sintetičkog bromoforma, aktivnog sastojka koji se u prirodi nalazi u crvenim morskim algama.

Davanje crvenih morskih algi kravama u hrani moglo bi da smanji veliki procenat njihove emisije metana, pokazuju naučne studije, a stočarstvo čini skoro jednu trećinu ljudske emisije metana, jednog od najznačajnijih gasova staklene bašte, navodi „Blumberg“.

Američki medij dodaje da ta investicija, koja će se koristiti za komercijalna ispitivanja, dolazi usred sve veće zabrinutosti zbog uticaja stočarstva na emisiju gasove staklene bašte. Gejts je bio otvoreni kritičar te industrije i podržavao je druge firme koje proizvode zamenu za mesne proizvode od biljaka.

Pored Gejtsa, iza kompanije „Breakthrough Energi Ventures LLC“ stoje i drugi milijarderi: osnivač „Amazona“ Džef Bezos, Džek Ma iz „Alibaba grupe“ i bivši gradonačelnik Njujorka i biznismen Majkl Blumberg, osnivač kompanije „Blumberg“.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu.