„Stvaranje Severne i Južne Koreje u Ukrajini“

Rusija pokušava da podeli Ukrajinu na dva dela kako bi stvorila region pod kontrolom Moskve, tvrdi šef ukrajinske vojne obaveštajne službe Kiril Budanov.

„U stvari, to je pokušaj stvaranja Severne i Južne Koreje u Ukrajini“, rekao je Budanov u saopštenju i naveo da će Ukrajina uskoro pokrenuti gerilski rat na teritorijama koje drže ruske snage, prenosi agencija Rojters.

Zelenski: Zapad je za sve kriv…

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski optužio je danas Zapad za nedostatak hrabrosti dok se njegova zemlja bori da, kako je rekao, spreči rusku invaziju.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

„Razgovarao sam danas sa braniocima Marijupolja. U stalnom sam kontaktu sa njima. Njihova odlučnost, hrabrost i čvrstina su zapanjujući“, rekao je Zelenski u video obraćanju, prenosi agencija AP.

„Kad bi imali samo jedan odsto hrabrosti oni koji su 31 dan razmišljali kako da predaju desetine aviona i tenkova“, kazao je ukrajinski predsednik.

Vojna pomoć zapadnih zemalja do sada nije uključivala borbene avione, a predlog da se poljski avioni prebace u Ukrajinu preko Sjedinjenih Američkih Država odbačen je zbog zabrinutosti NATO o uvlačenju u vojni sukob sa Rusijom, navodi američka agencija.

„Pa ko je zadužen za evroatlantsku zajednicu? Da li je to još Moskva, zahvaljujući svojoj taktici zastrašivanja?“, upitao je Zelenski i dodao da „njihovi saveznici moraju da pojačaju pomoć Ukrajini“.

 

(tanjug)