Stvara se novi ekonomski poredak: Zvanično primljen Iran

       

Iran je od danas punopravni član Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS).

To se navodi u deklaraciji usvojenoj danas na samitu ove organizacije, održanom on-lajn u Nju Delhiju.

„Države članice su naglasile istorijski značaj prijema Islamske Republike Iran u ŠOS kao punopravne države članice“, navodi se u zvaničnom dokumentu, prenela je agencija RIA Novosti.

Otvorite Telegram da bez cenzure primate izbor naših najboljih vesti

U govoru na samitu ŠOS, predsednik Irana Ebrahim Raisi je predočio da će ova odluka obezbediti Iranu uslove za jačanje bezbednosti, državnog suvereniteta i održivog ekonomskog razvoja.

„Hegemonija zapadnog sveta doprinosi hegemoniji dolara. Da bi se stvorio novi ekonomski poredak, potrebno je ukloniti ovaj instrument hegemonije u svetskoj praksi i koristiti nacionalne valute u finansijskim transakcijama između zemalja“, istakao je Raisi.

Današnji samit je održan putem video-veze s ciljem da proširi uticaj ove evroazijske političke i bezbednosne organizacije uključivanjem Irana i otvaranjem puta ka članstvu Belorusije.

ŠOS je međunarodna organizacija osnovana 2001. godine, a njene članice su Indija, Kazahstan, Kina, Kirgistan, Rusija, Tadžikistan, Pakistan i Uzbekistan, a od danas i Iran.

Zemlje posmatrači su Avganistan, Belorusija i Mongolija, a partnerske zemlje su Azerbejdžan, Jermenija, Kambodža, Nepal, Turska i Šri Lanka.

(Tanjug)

Otvorite novu mrežu Truth Social bez cenzure
Pratite tokom 24 sata bez cenzure naše najbolje vesti samo na Vkontakte