Naslovnica U FOKUSU Kina otkazala posetu Borelju

Kina otkazala posetu Borelju

       

Kina je otkazala posetu šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja toj zemlji, u kojoj je trebalo da boravi naredne nedelje.

Ovo je saopštila danas portparolka za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Evropske komisije Nabila Masrali.

„Nažalost, kolege iz Kine obavestile su nas da predviđeni datumi sledeće nedelje više nisu mogući i da sada moramo da tražimo alternative“, navela je Masrali u pisanoj izjavi za Rojters.

Otvorite Telegram da bez cenzure primate izbor naših najboljih vesti

Ambasador EU u Pekingu Horhe Toledo prethodno je najavio da će Borelj doputovati u Peking 10. jula i sastati se sa šefom kineske diplomatije Ćin Gangom.

Toledo je na Svetskom mirovnom forumu u Pekingu rekao da će Borelj u toku posete razgovarati o „strateškim pitanjima“, uključujući pitanja ljudskih prava i rata u Ukrajini, navodi se u audio-snimku koji su ranije danas podelili organizatori.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning rekla je danas novinarima da nema informacije o Boreljovoj poseti Kini.

[adsenseyu1]

Borelj je u Kinu trebalo da otputuje nakon visokog predstavnika EU za klimu Fransa Timermana, koji je ranije ove nedelje boravio u Pekingu gde je razgovarao o klimi, biodiverzitetu i zaštitu životne sredine.

Timerman i Borelj su u aprilu odložili posetu Kini nakon što su bili pozitivni na korona virus.

(RT)

Otvorite novu mrežu Truth Social bez cenzure
Pratite tokom 24 sata bez cenzure naše najbolje vesti samo na Vkontakte 

       

[adsenseyu4]