Naslovnica ŽIVOT Stiglo alarmantno upozorenje iz EU: „Ibuprofen” izaziva srčani i moždani udar

Stiglo alarmantno upozorenje iz EU: „Ibuprofen” izaziva srčani i moždani udar

gregfdfx

[adsenseyu2]

Ukoliko uzimate veće doze lekova čija je aktivna supstanca ibuprofen, budite oprezni jer postoji rizik od infarkta ili šloga!

Ovo su najnovije preporuke o korišćenju tog leka evropskog Komiteta za procenu rizika u oblasti farmakovigilance (PRAC), a koje su usvojene u Evropskoj uniji.

Naime, taj komitet je potvrdio “malo povećanje rizika od srčanog i moždanog udara kod pacijenata koji primenjuju dnevne doze “ibuprofena” od 2.400 miligrama ili veće.

– Kako bi se smanjio kardiovaskularni rizik, potrebno je izbegavati visoke doze “ibuprofena” kod pacijenata s ozbiljnim srčanim ili vaskularnim stanjima, kao što su srčana slabost, srčane bolesti i problemi s cirkulacijom, ili kod pacijenata koji su imali srčani ili moždani udar – naveli su nadležni u EU. Pošto “ibuprofen” spada u najprodavanije lekove u Srbiji i svetu, iste informacije stigle su i u Agenciju za lekove i medicinska sredstva. Dok apotekari i lekari tvrde da “nemaju nikakve informacije od Agencije o ’ibuprofenu’”, u Agenciji za lekove kažu da su informacije prosledili.

[adsenseyu4]

– Ovo najnovije upozorenje o korišćenju “ibuprofena” prosledili smo lekarima i pacijentima. Saopštenje o svemu tome nalazi se i na našem sajtu – rekli su oni za “Alo!”.

Prim. dr Nevenka Dimitrijević, lekar opšte medicine, kaže za “Alo!” da zvanične informacije nisu stigle, ali da je upućena u rizike.
– U Agenciji dobro znaju da mi od njih ne dobijamo nikakva direktna obaveštenja. Znam sve u vezi sa štetnim delovanjem “ibuprofena” jer redovno posećujem stručne sajtove i idem na kongrese. Svoje znanje primenjujem u praksi jer je moja obaveza da pacijentima kažem da taj lek može da utiče na srce, krvne sudove i da izazove akutno krvarenje u želucu – kaže dr Dimitrijević i dodaje da je sve to neophodno reći jer je ibuprofen jedan od najčešćih sastojaka lekova koji pacijenti kupuju protiv bolova i temperature.

Niko ne kontroliše kolike se doze uzimaju!

Vukosava Stevanović, apotekar iz strukovnog Udruženja “Apotekarsko jezgro”, navela je da je veliki problem u Srbiji što je lek s ovom komponentom u slobodnoj prodaji. – Prodaje se u dozama od 200, 400 i 600 miligrama. Ko će da kontroliše pacijenta koji kupi “ibuprofen” koliko je tog leka popio? Retko koji apotekar pita pacijenta da li ima neke kardiovaskularne probleme da bi ga upozorio na moguća neželjena dejstva. “Ibuprofen” je najčešće korišćen lek iz te grupe nesteroidnih antiinflamatornih lekova. Ukoliko ne paze kako ga piju, on građanima može da ugrozi zdravlje. Dosad smo ih upozoravali na krvarenje iz želuca, a odsad bi trebalo i na negativne efekte moždanog ili srčanog udara – navela je ona.

(Alo.rs)

[adsenseyu2]

[adsenseyu1]