Naslovnica SPEKTAR Šta se sprema?! NATO bataljon ulazi u BiH!

Šta se sprema?! NATO bataljon ulazi u BiH!

U Bosni i Hercegovini dozvoljeno je prisustvo samo jedinicama EUFOR-a u misiji Altea.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da se samo kolaboracionisti raduju tuđoj vojsci, reagujući tako na radovanje potpredsedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denisa Zvizdića, koji je i objavio da NATO bataljon dolazi u BiH kao podrška misiji EUFOR Altea.

Potpredsedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić, naime, saopštio je juče da NATO šalje bataljon rezervnih snaga kao podršku misiji EUFOR Altea.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da se samo kolaboracionisti raduju tuđoj vojsci.

„Samo se kolaboracionisti, jadnici i oni koji trebaju pomoć za borbu protiv braće i komšija raduju tuđoj vojsci„, naveo je Stevandić na Iksu, povodom najava pojedinih bošnjačkih političara da će NATO rasporediti rezervne snage u BiH.

Kako je pisao portal „Istraga.ba“, pozivajući se na to da im je potvrđeno iz izvora iz Predsjedništva BiH, Ministarstva odbrane BiH i NATO-a, da nijedan bataljon NATO-a ne dolazi u Bosnu i Hercegovinu.

Oni su dalje dodali da je „u Bosni i Hercegovini dozvoljeno prisustvo samo jedinicama EUFOR-a“.

Međutim, „Avaz“ je uspeo da dobije potvrdu iz NATO-a da ipak mogu da budu u BiH i da će doći u Bosnu i Hercegovinu.

„NATO i Evropska unija imaju dugogodišnju saradnju u Bosni i Hercegovini i širom Zapadnog Balkana. NATO pozdravlja privremeno raspoređivanje strateških snaga u Bosni i Hercegovini, kao podršku operaciji Althea koju vodi EU.

EUFOR igra ključnu ulogu u održavanju sigurnog i zaštićenog okruženja, uz podršku NATO-a, prema Berlin plus aranžmanima“, naveli su iz NATO-a za „Avaz“.

Sporazum „Berlin+“

Alija Kožljak, šef Kabineta predsedavajućeg Predsedništva BiH Denisa Bećirovića, rekao je za Al DŽaziru Balkans da NATO šalje bataljon u BiH na osnovu sporazuma EU i Alijanse „Berlin+“.

Kako je objasnio, taj sporazum omogućava EU da koristi kapacitete NATO-a u misijama bezbednosne i odbrambene politike.

Denis Bećirović zatražio je raspoređivanje NATO snaga u Bosni i Hercegovini i poziv toj zemlji za članstvo u Alijansi tokom sastanka sa generalnim sekretarom Stoltenbergom u Briselu, što je izazvalo negodovanje u Republici Srpskoj.

O vojnim pitanjima se u Predsedništvu odlučuje konsenzusom, a konsenzus se po pitanju članstva u Alijansi ne može postići, poručio je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik tada.

Dodik je izjavio je da nema nametnute BiH i da ona može biti samo dogovorena, pa tako nema ni nametnutog članstva u NATO, jer je Republika Srpska strana koja se pita i koja na tako nešto nikada neće pristati.

(Mediji)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social