ŠTA JE TU RADILA AMERIKA? – Pobeda 80 hiljada talibana nad 300.699 vojnika avganistanskih snaga

Američkog predsednik Džozef Bajden sigurno će se pitati na temelju čega je zaključio da američka vojska sme da napusti Avganistan.

Pobeda 80 hiljada vojnika lojalnih talibanskom režimu nad nominalno 300.699 vojnika avganistanskih snaga priča je o sudaru ideološki visoko motivisanih i slabo opremljenih i navodno pristojno opremljenih kojima zapovedaju loši i korumpirani.

Posebni istražitelj za rekonstrukciju Avganistana (SIGAR) u julu ove godine upozorio je da američka vojska poseduje malo ili nimalo informacija o obučenosti Avganistanskih snaga za nacionalnu obranu i sigurnost (ANDSF) za samostalno delovanje.

Sigar je tada konstatovao da je američka vojska precenjivala sposobnosti avganistanske vojske, a da za to nije imala pouzdane dokaze. Dodao je i da bi povlačenje Amerikanaca iz Avganistana koje je krajem februara 2020. godine dogovoreno s talibanima moglo „značajno utecati na održivost ANDSF-a, i to pogotovo na segment održavanja letelica i vozila.“

Sigar je upozorio i da korupcija „uništava“ ANDSF te da Avganistanci neće moći da održe borbenu spremnost zbog značajnog broja nepismenih vojnika i oslanjanja na tehnološki naprednu opremnu.

Uzme li se u obzir da je, kako navodi Sigar, SAD zaključno sa martom 2021. godine na projekte sigurnosne rekonstrukcije u Avganistanu potrošio 88,3 miliarde dolara tada ovakva dijagnoza stanja u ANDSF-u deluje posebno crno. „Rezultat vojnih sukoba na tlu daće odgovor na pitanje je li taj novac kvalitetno potrošen“, rekli su iz Sigara.

Kongres SAD-a jamačno će posegnuti za izveštajem Sigara kako bi pokušao da odgonetne zašto su talibani za svega nekoliko nedelja porazili avganistansku vojsku.

Američkog predsesnika Bajdena takođe će se sigurno pitati na temelju čega je zaključio da američka vojska sme da napusti Avganistan i ostaviti ANDSF da sam brine o zaštiti zračnog prostora, logistici, održavanju, rukovanju vojnim vozilima i letelicama, sigurnosti, itd.

Britanski ministar umalo zaplakao: „Tužno je šta je zapad uradio“ VIDEO
Bajden 8. jula 2021. rekao da nije verojatno da će Avganistan pasti i time pokazao da američka percepcija sposobnosti ANDSF-a nije bila u skladu sa stvarnim stanjem na terenu.

U trenutku kada je Bajden to izrekao, talibani su bili usred velike ekspanzije. Broj napada koji su talibani izveli tokom tri meseca nakon dogovora s SAD-om bio je znatno veći nego u istom periodu 2019. godine. Porast u broju napada u odnosu na 2019. zabilježen je i u ostalim kvartalima 2020. godine.

Nezavisna neprofitna organizacija za analizu politika Avghanistan Analysts Network na samom je početku jula 2021. rekla da su talibani u tom trenutku pod kontrolom držali 127 od ukupno 420 glavnih gradova. Načelnik glavnih Oružanih snaga SAD- a Mark Milej 21. jula je konstatovao da talibani kontrolišu više od pola glavnih gradova županija. Uporedno, Milej je u junu 2021. rekao da su talibani kontrolisali 81 glavni grad

Mediji navode da su fiskalna kriza do koje je došlo zbog pada prihoda od carina i smanjenja priliva međunarodne pomoći i strah od nasilnih talibana željnih osvete, koji se proširio zemljom zahvaljujući društvenim mrežama, svakako doveli do ubrzavanja degradacije stanja u državi. Avganistanska vlada je za to vreme ćutala.

SAD je do 5. jula teretnim avionima Boing C-17 Globemaster III iz zemlje odneo 984 poveća paketa opreme Ministarstvu obrane Avganistana i ostavio više od 17 hiljada komada opreme i 10 objekata.

Sigar je rekao da se za sigurnosnu rekonstrukciju zemlje osiguralo 88,3 milijarde dolara i da se u svrhu osnaživanja institucija vlasti i razvoj društva planiralo utrošiti 36 milijardi dolara. No, Sigar je otkrio i da se Ministarstvo obrane „jako mučilo“ pri procenjivanju stvarnih borbenih i administrativnih kapaciteta ANDSF-a.

Amerikanci su avganistanske snage počeli da obučavaju 2002. godine, a tri godine posle su preuzeli kontrolu nad obučavanjem policije i vojske. To znači da je obuka avganistanske vojske za moguću borbu protiv talibana trajala skoro dve decenije.

Sigar je otkrio da je američka vojska s evaluacijom avganistanskih snaga počela 2005. godine, ali da je 2010. priznala da njen sistem za promatranje i procenjivanje borbene spremnosti nije postavljen tako da može izmeriti „neopipljive“ stvari kao što su vođstvo, korupcija i motivacija.

Amerikanci su metode promenili 2013. godine, ali su već 2014. uočili da Avganistanci jako sporo napreduju. Tada je odlučeno da će se izveštaji o spremnosti ANOS-a u budućnosti tretirati kao vojne tajne. Sigar je takođe otkrio da ono što su visokopozicionirani generali govorili Kongresu SAD-a nije bilo u skladu s onim što su govorili nižepozicionirani vojnici.

Kongres SAD-a je tako u martu 2011. godine od generala Davida Petreusa, tada glavnog operacije ISAF (International Security Assistance Force) u Avganistanu, čuo da investicije u razvoj vođstva, pismenosti i institucija rode plodom te da časnici ANDSF-a odrađuju važne zadatke u borbama protiv talibana.

Slično su govorili i drugi generali, no u određenim izveštajima o stanju Avganistanu govorilo znatno drukčije.

Pukovnik Daniel Davis, koji je u Avganistanu godinu dana razgovarao s američkim i avganistanskim vojnicima, rekao je 2012. godine da njegove opservacije ne odgovaraju „ružičastim službenim izjavama američkih vojnih lidera“.

(index.hr)