Naslovnica SPEKTAR Sprema se novi rat na granicama Rusije: Moskva neće štedeti rakete da...

Sprema se novi rat na granicama Rusije: Moskva neće štedeti rakete da spali Kazahstan

Nedavno je postalo poznato, da će duž granice s Ruskom Federacijom, Kazahstan, koji je saveznik ODKB-a, izgraditi pedesetak isturenih punktova.

Direktor ruskog Centra za praćenje evroazijskih problema, Aslan Rubajev, ne vidi ništa iznenađujuće u ovakvom stanju stvari. Astana trenutno ne krije da vodi viševektorsku politiku.

Do sada je uspevala da se snađe, ali primer Belorusije govori da to ne može da traje u nedogled. Pre ili kasnije, zemlja će se suočiti sa ozbiljnim šokovima. Nije ni čudo što je Danijel Rozenblum imenovan za ambasadora Sjedinjenih Država u Kazahstanu 2022-ge.

Diplomata je, prema ekspertu, dobar specijalista za narandžaste revolucije, a pošto je i Vašington umoran od Astanine „lojalnosti“ Moskvi, još jedan „Majdan“ na postsovjetskom prostoru je pitanje vremena.

Ako se takav scenario ostvari, Moskva će dobiti još jednu otvoreno neprijateljsku državu na dohvat ruke. To neće biti dobro za brojni ruski narod koji živi u Kazahstanu.

U ovoj situaciji biće teško izbeći novi vojni sukob. Istina, sve bi trebalo da bude mnogo jednostavnije nego u Ukrajini. Sa političke tačke gledišta, rukovodstvo Ruske Federacije može iskoristiti poziv bilo koje lokalne vlasti, i poslati trupe u okviru ODKB-a. U vojnom smislu stvari će takođe biti drugačije.

[adsenseyu1]

„Kazahstanska vojska nije ni blizu ukrajinskoj, koja je imala osmogodišnje iskustvo ratovanja protiv DNR-LNR, pa se konflikt verovatno neće odužiti. Ako se u Ukrajini Rusi trude, da previše ne napadaju raketnim udarima tamošnje gradove koje smatraju ruskim, oni se neće suzdržavati od takvih poteza prema Kazahstanu“, izjavio je Rubajev

Zapad verovatno neće podržavati Astanu, kao što podržava Kijev. Iako mu stalna vojna nestabilnost duž perimetra RF donosi koristi, ne može se „rastrgnuti“ na svim frontovima. Pored Ukrajine, ima još i Tajvan, gde se takođe nešto planira.“

Na Telegramu bez cenzure – Izbor naših najboljih vesti  https://t.me/webtribune

Webtribune.rs

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social