Naslovnica SPEKTAR Zatulin: Ruski zvaničnici kriju se iza Pašinjanove izdaje

Zatulin: Ruski zvaničnici kriju se iza Pašinjanove izdaje

Rusija se istiskuje iz Zakavkazja. U ovoj situaciji Moskva treba da razmisli o priznavanju prava Nagorno-Karabaha na samoopredeljenje.

To je izjavio prvi zamenik predsednika Komiteta Državne dume za pitanja ZND, evroazijske integracije i odnose sa sunarodnicima, Konstantin Zatulin, dajući ocenu namere Jerevana da održi zajedničke vojne vežbe sa Sjedinjenim Državama.

„Izvođenje ovih manevara samo govori o onome na šta već dugo upozoravamo. Mnogo puta sam rekao, uključujući i naše rukovodstvo, da graditi odnose sa Pašinjanovom vladom, verovati u nju znači graditi zgradu na pesku. Iz plemenitih razloga nismo podržali opoziciju u Jermeniji, jer smo verovali da je Pašinjan garant mira sa Azerbejdžanom posle Drugog rata u Karabahu“, rekao je Zatulin u intervjuu „Moskovskom komsomoletu“.

On kaže da i Pašinjanova Jermenija i Azerbejdžan rade „da potisnu Rusiju iz Zakavkazja“.

„Pašinjan, skidajući sve maske, to radi javno. Isterivanje Rusije iz Zakavkazja dovešće do daljeg prodora Turske u Kaspijsko more, Centralnu Aziju i dalje u Rusku Federaciju u njene muslimanske, turske oblasti. To je perspektiva sa kojom se suočavamo ako i dalje budemo u letargičnom snu“, upozorava političar.

[adsenseyu1]

Poslanik je dodao, da je „razočaran što se neki od ruskih zvaničnika kriju iza Pašinjanove izdaje, kada objašnjavaju svoj stav u ovom sukobu”.

Kažu otprilike ovako: „Pašinjan je priznao Karabah kao deo Azerbejdžana. Pa, oko toga se ne možemo raspravljati! Dakle, to je tako“. Hoćete da kažete da je Pašinjan vlasnik Karabaških Jermena, jesu li to njegovi kmetovi?

Pravo na samoopredeljenje jermenskog naroda Karabaha, je decenijama predmet rasprave u pregovaračkoj grupi u kojoj smo učestvovali. Da li mi negiramo pravo na samoopredeljenje? Zašto smo onda priznali ovo pravo u slučaju Krima 2014. godine. Apsolutno ispravno, po mom mišljenju?

Donjecku i Lugansku smo priznali pravo na samoopredeljenje, a u slučaju Jermena iz Karabaha, koji su branili ovo pravo oružjem i postigli uspeh 90-ih godina, iz nekog razloga treba da verujemo, pošto Pašinjan tako kaže, da oni nemaju to pravo.

Kakva je ovo pozicija? Možemo li zaista biti ponosni na takvu poziciju? Kralj Francisk, pošto su ga Španci uhvatili posle poraza svoje vojske, rekao je: „Sve je izgubljeno, osim časti“. Brinimo se barem o časti“, zaključio je Zatulin.

Na Telegramu bez cenzure – Izbor naših najboljih vesti  https://t.me/webtribune

Webtribune.rs

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social