Sprema se neverovatan zaokret – Holandski premijer Rute: Odnosi sa Rusijom će morati da budu obnovljeni

Rusija će ostati veliki deo Evrope, biće neophodno obnoviti odnose sa njom nakon što se postigne mir u Ukrajini, izjavio je premijer Holandije Mark Rute.

„Rusija ne ide nigde, Rusija je tu, uvek će biti veliki deo Evrope, a i Azije. To je najveća država na svetu… Ako bude mirovnih pregovora o Ukrajini i oni se uspešno završe, onda ćete nekako morati obnoviti odnose sa Rusijom” rekao je Rute tokom govora na Atlantskom savetu u Vašingtonu. Prenos se odvija na društvenim mrežama centra.

Premijer Holandije boravi u zvaničnoj poseti Sjedinjenim Državama.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Rusija je 24. februara započela specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini. Predsednik Vladimir Putin nazvao je njen cilj „zaštitom ljudi koji su već osam godina bili izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“, da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.

Zapad je pojačao sankcioni pritisak na Rusiju zbog Ukrajine, što je dovelo do poskupljenja struje, goriva i hrane u Evropi i SAD. Putin je ranije rekao da je politika obuzdavanja i slabljenja Rusije dugoročna strategija za Zapad, a sankcije su zadale ozbiljan udarac čitavoj globalnoj ekonomiji.

Webtribune.rs