Naslovnica U FOKUSU Sporo uči a nikad nije čuo za Avganistan: „Samo sa Amerikom možemo...

Sporo uči a nikad nije čuo za Avganistan: „Samo sa Amerikom možemo zaustaviti Rusiju“

Bivši ministar spoljnih poslova Ukrajine Pavel Klimkin je izjavio da Kijev može da zaustavi Rusiju samo pomoću Sjedinjenih Američkih Država.

„Borba za Ukrajinu kao deo Zapada za sada nije dobijena. Zaključak je jednostavan: neuspeh u borbi za „novi Avganistan“ može dovesti do ograničenja borbe za nove demokratije, posebno za novu Ukrajinu. Nama je zajednički uspeh sa SAD neophodan, jer samo sa njima možemo zaustaviti Rusiju“, napisao je Klimkin.

Analizirajući situaciju na Srednjem Istoku, političar je izjavio da su SAD mogle delimično da reše zadatke u borbi sa „Al kaidom“ (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji), ali nisu uspeli, jer su izgubili „borbu za novi Avganistan“.

On navodi da je Ukrajina, navodno, već „pobedila u borbi protiv Rusije“, mada ne definitivno, „zaustavivši“ Moskvu. Kijev još nije uspeo u težnji da zemlja postane deo Zapada, priznaje bivši ministar spoljnih poslova Ukrajine.

On je opomenuo ukrajinske političare zbog pokušaja da „dobiju bilo šta“ od Amerike koristeći „poteškoće“ Vašingtona zbog situacije u Avganistanu.
Podsetimo, situacija u Avganistanu pogoršala se poslednjih nedelja nakon što je počela ofanziva talibana na velike gradove.

Talibani (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) su u 15. avgusta preuzeli kontrolu nad svim graničnim prelazima. Tokom dana militanti su ušli u Kabul i preuzeli kontrolu nad predsedničkom palatom.

Istovremeno, avganistanski predsednik Ašraf Gani napustio je zemlju kako bi, prema njegovim rečima, „sprečio krvoproliće“.