Naslovnica ŽIVOT Veterinar i specijalista za zdravstvenu zaštitu živine: Da se kombinuju ruska i...

Veterinar i specijalista za zdravstvenu zaštitu živine: Da se kombinuju ruska i kineska vakcina – A ako se osetite loše …

Virusolog i mikrobiolog Veterinarskog instituta u Kraljevu Milanko Šekler izjavio je danas da bi Srbija trebalo da sprovede veće istraživanje efektivnosti kombinacije kineske i ruske vakcine protiv virusa korona, s obzirom da su te dve vakcine najviše korišćene u našoj zemlji.

Gostujući na TV K1, Šekler je rekao da će to biti od koristi naročito zbog najava da će se u Srbiji proizvoditi Sputnjik Ve na Torlaku i da će se otvoriti i fabrika Sinofarm vakcine.

„Logično je da mi kao zemlja koja će proizvoditi te dve vrste vakcina ispitamo kako deluju one u kombinaciji, da nađemo idealnu kombinaciju te dve vakcine, jer onda ne zavisite ni od kakvog uvoza ako može da se postigne pristojna zaštita“, rekao je Šekler.

Kada je reč o trećoj dozi vakcine protiv virusa korona, iskustva stranih zemalja koje su kombinovale vakcine pokazuju dobre rezultate, te da se nakon dva Sinofarma može koristiti i Fajzer i Sinofarm i Sputnjik Ve, ponovio je Šekler.

Šekler je rekao da i sam vrši eksperiment, te da se nakon dva Sinofarma odlučio za Sputnjik Ve.

Dan nakon vakcinacije osećao se loše i objasnio je da je to normalna reakcija organizma na drugačiju dozu vakcine, te da se građani koji se na tu kombinaciju odluče ne uplaše.

Kaže i da je nekoliko njegovih prijatelja doktora takođe probalo različite kombinacije, pa će nakon, dodaje, nekoliko nedelja kada urade analize krvi videti koja je kombinacija najbolja i koja pruža najveću zaštitu od virusa korona.

Na pitanje da prokomentariše stav epidemiologa Predraga Kona da on neće kombinovati vakcine, Šekler kaže da poštuje njegov stav, ali da on, kao imunolog, traži kombinaciju koja daje bolju zaštitu makar i za dva odsto.

„Najvažnija stvar je da nijedna od ovih varijanti ne ugrožava život i da daje bolju zaštitu. U Konovoj izjavi ne vidim ništa sporno, ako primite istu dozu, svakako dobijate zaštitu, ja to gledam imunološki šta pruža najbolju zaštitu“, rekao je Šekler.

Upitan da prokomentariše tvrdnje pojedinih građana da Sinofarm ne pruža dovoljnu zaštitu i da među zaraženima ima i vakcinisanih, najviše Sinofarmom vakcinom, on objašnjava da je to vakcina koja je data u najvećem procentu u našoj populaciji, te da je logično da će imati i veći broj zaraženih, u odnosu na vakcine koje su količinski manje bile prisutne na tržištu.

Virusolog je pozvao građane da se vakcinišu i ocenio da će se u narednom periodu najviše zaražavati upravo nevakcinisani.

Šekler je dodao da očekuje da se 90 odsto vakcinisanih neće zaraziti, ali da oko 10 odsto hoće, ali s blažim simptomima, prenosi Tanjug.