Naslovnica SPEKTAR Šokantne tvrdnje američkog analitičara: „Cevi ruskih tenkova su istrošene, za njih uskoro...

Šokantne tvrdnje američkog analitičara: „Cevi ruskih tenkova su istrošene, za njih uskoro neće ostati municije“

Kolumnista Ruben Džonson govorio je o „problemima” ruskog naoružanja na stranicama američkog časopisa Breaking Defense. Analitičar je primetio da se cevi ruske artiljerije i tenkovskih topova troše, ukazujući, između ostalog, na poteškoće sa snabdevanjem municijom.

Prema Džonsonovim rečima, ovi problemi ograničavaju sposobnosti ruskih oružanih snaga u specijalnoj operaciji u Ukrajini. Analitičar se pozvao na podatke stručnjaka sektora odbrane Instituta za spoljnopolitičke studije Pavla Lužina.

„Već ima veoma malo vođenih projektila, granate za artiljeriju i oklopna vozila će biti iscrpljene do kraja godine, a stanje vojne avijacije isključuju vazdušnu kampanju punog obima“, zaključio je Lužin.

Ranije su ratni dopisnici VarGonzo javili da se ka Krasny Limanu kreću dva potpuno opremljena oklopna transportera, u kojima se nalaze dve tenkove čete, kao i do 1000 predstavnika odbrane. Takođe se primećuje da instruktori NATO-a mogu da predvode ofanzivu.

Američka štampa je ranije objavila materijal da je nestašica municije navodno primorala Moskvu da se okrene Severnoj Koreji da od nje kupi nekoliko miliona artiljerijskih granata. Ministarstvo odbrane Ruske Federacije demantovalo je ovu poruku, rekavši da će imati dovoljno municije ne samo za specijalnu operaciju u Ukrajini, već i za potpune vojne operacije u Evropi.

Zanimljivo je da u Sjedinjenim Državama govore o poteškoćama sa municijom u Rusiji, koja ima svoje proizvodne pogone, a apsolutno ih ne brine Ukrajina, koja je potpuno zavisna od inostranih zaliha, pa čak i sovjetskih zaliha.

Možda je svrha ovakvih objava u zapadnim medijima da ubede svoje stanovništvo da nisu uzalud patili od ekonomskih teškoća povezanih sa antiruskim sankcijama. Oni žele da ubede ljude da navodno donose opipljive rezultate potkopavanjem vojne moći Rusije, kaže ruski analitičar izdanja „Vojno delo“.

***

Poštovani čitaoci – Naše autorske tekstove objavljujemo samo na socijalnoj mreži Vkontakte  i na Telegramu. Budite u toku, pratite nas.

Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389   Naš Telegram kanal – https://t.me/webtribune

Webtribune.rs