ŠOKANTAN ZAOKRET VISOKOG UKRAJINSKOG DRŽAVNIKA: SAD su nas posvađale sa Rusijom i svim susedima EVO ZAŠTO

ukrajina

Pokušaji stvaranja problema između Ukrajine i Rusije su izazvali kulturalni rat i pogoršanje odnosa Kijeva sa Moskvom i drugim susednim zemljama, rekao Jevegenij Murajev, zamenik Vrhovne Rade (Parlament Ukrajine), za TV kanal NewsOne. Ukrajinski regionalni problemi imaju američki izvor

“Kulturalni rat je deo politike agresije, zamenjujući većinu ljudi koji poseduju fundamentalne vrednosti sa vrednostima koje su neophodne agresoru: istorijski pregledi, pitanje jezika – SAD su oduvek želele da oslabe Sovjetski Savez i odvoje sovjetske republike od Rusije, sejali razdor između nas, i pokrenuli rat na našoj teritoriji,“ požalio se Murajev.

Prema rečima zamenika, Vašington poslednjih 20 godina insistira na stvaranju problema i u Ukrajini i u njenim međunarodnim odnosima. Kao rezultat toga, Kijev ima problema ne samo sa Moskvom, već i sa svim svojim susedima.

“Svakako, glavni zadatak je bio da nas učine nesretnima sa Rusijom, ali su pogođene sve nacionalne manjine. Za razliku od slabih vlasti u našoj zemlji, jake vlasti u susednim zemljama se bore za prava nacionalnih manjina,“ rekao je on.

Pored Rusije, Mađarska je bila izuzetno glasna država u kritikovanju politika Kijeva prema mađarskoj manjini.

Murajev je takođe rekao da bi za prevazilaženje trenutne situacije Ukrajina trebala da počne da praktikuje “nezavisnu i neutralnu“ politiku.

Odnosi između Moskve i Kijeva su se pogoršali u aprilu 2014. godine kada je Ukrajina pokrenula vojnu operaciju u Donbasu, gde je odbijanje nasilne promene vlasti u Kijevu u februaru iste godine dovelo do proglašenja takozvane Donjeke Narodne Republike i Luganske Narodne Republike.

Tenzije su se povećale još više kada se Krim ponovo udružio sa Rusijom u martu 2014. godine, nakon referenduma, koji je pratio međunarodne standarde i zakone, na ko je 96,77% stanovništva glasalo za ujedinjenje i odlazak iz Ukrajine nakon što je toj zemlji dat tokom Sovjetskog Saveza.

https://youtu.be/XFuDri47qfA

Webtribune.rs