Šok najava američkog analitičara: „Bajden mora da uništi i Turski tok“

Gasovod Turski tok, kojim se preko Crnog mora ruski gas isporučuje u evropski deo Turske, mogao bi da ponovi sudbinu gasovoda Severni tok. Ovo mišljenje iznosi i američki analitičar Majkl Rubin.

Kada su ruski Gasprom i njegovi evropski partneri objavili planove za izgradnju gasovoda Severni tok 2 (NS2) za isporuku gasa direktno u Nemačku, tome se usprotivilo osam članica Evropske unije i SAD.

Kao rezultat toga, uspeli su da uspore izgradnju gasovoda, a nakon njegovog puštanja u rad on je potpuno blokiran. Prema rečima Majkla Rubina, Bajdenova administracija može da uradi nešto slično sa drugim gasovodom – Turskim tokom. Ovo prenosi The National Interest (NI).

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Bajden mora da uništi Turski tok“, piše autor američkog izdanja.

Turska planira da značajno poveća tranzit energenata. Zemlja ne samo da želi da poveća obim već postojećeg Turskog toka, već i da razvija nove projekte u energetskom sektoru. Reč je o snabdevanju naftom i gasom iz Rusije, Azerbejdžana i Irana.

Autor NI smatra da bi Bajdenova administracija trebalo da tretira Turski tok i druge slične projekte na isti način kao i Severni tok 2. Ovi energetski koridori moraju biti blokirani.

„Bajden bi trebalo da tretira transturske energetske koridore na isti način kao što je na kraju tretirao Severni tok 2, iz istih razloga“, naveo je analitičar.

Prema kolumnisti The National Interest-a, SAD ne treba samo da vrše pritisak na Turski tok, već i da ulažu u njegovu alternativu. Reč je o projektu EastMed, koji bi trebalo da isporučuje gas u Evropu u istočni Mediteran.

Webtribune.rs