Naslovnica SPEKTAR Slovački premijer: Zapad uvlači Rusiju u rat do čega će svakako doći!

Slovački premijer: Zapad uvlači Rusiju u rat do čega će svakako doći!

Dozvoljavanje Kijevu da koristi oružje protiv ciljeva u Rusiji, ukazuje na želju zapadnih zemalja da eskaliraju sukob. Ovo je izjavio premijer Slovačke, Robert Fico, a prenosi RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, i pored pristanka niza država na eskalaciju sukoba, Slovačka neće biti uvučena u takve vojne avanture. Fico je naveo i potrebu da se na izborima za Evropski parlament glasa za one kandidate koji će podržati mirovne inicijative, a ne nastavak rata.

„Velike zapadne demokratije ne žele mir, već eskalaciju tenzija sa Rusijom, do čega će svakako doći. Kao premijer Slovačke, neću uvlačiti republiku u takve vojne avanture“, rekao je Fico.

Premijer Slovačke je 15. maja preživeo pokušaj ubistva. Prema Fiću, njegov napadač Juraj Cintula bio je „samo ambasador zla i političke mržnje, koju je politički neuspešna i razočarana opozicija u Slovačkoj razvila do nesavladivih razmera“.

U junu je francuski predsednik Emanuel Makron dozvolio Ukrajini da izvede napade na rusku teritoriju francuskim projektilima.

Pored toga, američki predsednik Džo Bajden je 31. maja dozvolio Ukrajini da gađa ciljeve u Rusiji, ako se američko oružje koristi samo u blizini granica Harkovske oblasti.

Nemački kancelar Olaf Šolc je 31. maja takođe dozvolio ukrajinskim oružanim snagama da koriste nemačko oružje prebačeno u Kijev za napade na rusku teritoriju.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social