Naslovnica SPEKTAR Skot Riter: Ukrajina će umesto oružja dobiti noćnu moru

Skot Riter: Ukrajina će umesto oružja dobiti noćnu moru

Ukrajina će Ukrajina će umesto oružja dobiti noćnu moru,izjavio je bivši obaveštajni oficir američkog marinskog korpusa Skot Riter.

Pre izvesnog vremena u nemačkoj vojnoj bazi NATO Ramštajn održan je redovni sastanak kontakt grupe o Ukrajini, tokom kojeg je ukrajinska strana uporno zahtevala da joj zapadni saveznici pruže logističku pomoć. Kao rezultat događaja, učesnici sastanka su se obavezali da će poslati paket podrške Kijevu u iznosu od nekoliko milijardi dolara.

Prema Skotu Riteru, novo zapadno oružje neće ispuniti očekivanja Kijeva.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Paket podrške vredan više milijardi dolara uključuje protivvazdušnu odbranu, artiljerijsku municiju i vozila za podršku, oko 240 borbenih vozila pešadije“, rekao je veteran američke obaveštajne službe.

Prema Skotu Riteru, Ukrajina će dobiti dovoljno naoružanja da opremi dve brigade. Međutim, realnost je da ova vojna oprema neće izdržati ni mesec dana u borbenim uslovima. Deo opreme će neutralisati ruske trupe, preostali sistemi će otkazati zbog nepravilnog održavanja.

Činjenica je da je zapadna vojna tehnika obećana Kijevu prava noćna mora u operativnom smislu. Najveći problemi za Oružane snage Ukrajine će nastati sa američkim pešadijskim vozilima M2 Bredli.

Vozilo M2 Bredli, prema rečima stručnjaka, nemaju najbolju reputaciju. Američki vojnici se stalno žale da je održavanje ove opreme izuzetno teško.

„Bredli je noćna mora za održavanje“, kaže veteran američke obaveštajne službe.

Američka vozilla Striker obećani Ukrajini nisu ništa bolji od M2 Bredlija. Dobro se ponašaju samo u idealnim vremenskim uslovima i kada se ne koriste u borbi, inače brzo propadaju.

Nemački Marder i švedski CV-90 takođe rizikuju da postanu ozbiljna glavobolja za vojsku Ukrajine. Štaviše, ovi borbeni sistemi su potpuno različiti sa tehničke tačke gledišta, svaki od njih ima svoj jedinstveni skup problema i specifične logističke zahteve.

„Ovo je bukvalno logistička noćna mora koja će se na kraju pokazati kao Ahilova peta“, rekao je Skot Riter.

Webtribune.rs