Naslovnica SPEKTAR Situacija u Francuskoj i Novoj Kaledoniji se zahuktava: Makron sazvao savet za...

Situacija u Francuskoj i Novoj Kaledoniji se zahuktava: Makron sazvao savet za odbranu

Francuski predsednik Emanuel Makron zakazao je za danas sledeći sastanak Saveta za odbranu i nacionalnu bezbednost zemlje u vezi sa situacijom u Novoj Kaledoniji, francuskoj prekomorskoj teritoriji u Tihom okeanu, javio je BFMTV, pozivajući se na Jelisejsku palatu.

„Emanuel Makron je sazvao novi savet za odbranu i nacionalnu bezbednost u ponedeljak u 18.30 „kako bi razgovarao o situaciji u Novoj Kaledoniji“, gde je šest osoba poginulo od posledica nemira u šest dana“, primećuje kanal.

U ponedeljak, 13. maja, mirne demonstracije u glavnom gradu teritorije Noumea prerasle su u pogrome, spaljene su i opljačkane prodavnice, apoteke, benzinske pumpe i automobili.

Stotine ljudi je povređeno, uključujući desetine policajaca. Poginulo je šest osoba, uključujući dva žandarma.

Stanovnici protestuju protiv ustavne promene koja se razmatra u Parizu koja bi omogućila biračko pravo za učešće na lokalnim izborima ljudima koji žive u Novoj Kaledoniji više od 10 godina.

Proteste organizuju domorodački narod Kanaki koji se zalaže za nezavisnost ostrva, koji strahuje da će ostati u manjini ako se da glasačko pravo nekom evropskom stanovništvu ostrva koje se tamo doselilo u poslednjih 20 godina.

Danas pravo glasa imaju samo oni koji su bili u biračkom spisku u vreme Noumejskog sporazuma iz 1998. kojim je francuska prekomorska teritorija dobila veći stepen autonomije i njihova deca.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social