Naslovnica ŽIVOT Senzacija u svetskim medijima: Pogledajte kako Kinezi za jedan dan sagrade stambenu...

Senzacija u svetskim medijima: Pogledajte kako Kinezi za jedan dan sagrade stambenu zgradu od 10 spratova – VIDEO

Kada je reč o gradnji velikih zgrada u kratkom roku, kineske građevinske kompanije nemaju premca.

Tako su radnici u Vuhanu u roku od osam dana u 2020. izgradili bolnicu s krevetima za oko hiljadu pacijenata s kovidom 19, što je izazvalo senzaciju u svetskim medijima.

Još jedan munjevito brz građevinski projekat sada se proslavio. U Čangšiju, glavnom gradu provincije Hunan, desetespratnica pod nazivom „Živa zgrada“ izrasla je za nešto više od jednog dana – i spremna je za useljenje.

Prema naručiocu, kompaniji Broad Group, ovo je „najkraće vreme gradnje na svetu“ za zgrade te veličine. To nije sve. Od korišćenih modula u rekordnom roku mogao bi se stvoriti neboder visok do 200 spratova, a time i životni prostor za celo selo, tvrdi kompanija u videu koji prikazuje izgradnju u brzom pokretu.

To zvuči jeftino, a i pomalo sumnjivo kad znate da je Broad Group 2012. najavio modularni toranj s više od 200 spratova, koji, između ostalog, nikada nije izgrađen zbog statičkih neizvesnosti, navodi u članku o ovoj zgradi njemački list Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Evropski standardi gradnje drugačiji

FAZ je za komentar pitao Rolanda Bekmana, člana uprave poznate nemačke građevinske firme Werner Sobek AG u Stuttgartu, koji ima određene sumnje.

„Projekat nije u skladu sa standardima gradnje u Nemačkoj, ali stavlja prst u ranu“, rekao je ovaj inženjer za FAZ.

S druge strane, u Nemačkoj je gradnja uglavnom prespora i previše materijalno intenzivna. „Veliki projekti u središtu grada s vremenom gradnje od jedne i po godine ogroman su teret za okolinu“, ističe Bekman, koji smatra da je zgrada iz Hunana „doprinos raspravi o tome kako bi stvari mogle biti drugačije“.

Zgrada od čelika

Nakon neuspešne gradnje tornja pre gotovo deset godina Broad Group je uložio mnogo truda u razvoj svog posebnog modularnog sistema. U njemu se koriste standardizirani moduli veličine spremnika izrađeni od nerđajućeg čelika dimenzija 12,19 metara (dužina), 2,44 metra (širina) i tri metra (visina). Mogu se složiti i povezati presavijanjem zidova. Balkoni su takođe rasklopljeni. Vodovi i struja već su u zidovima, unutrašnji radovi su gotovi kad jedinice dođu na gradilište, gde ih u osnovi treba samo spojiti.

Problem je što zgrada Broad Groupa ne uzima u obzir odnos urbanog razvoja prema okolini, što je u Evropi i te kako relevantna tema. Na primer, zvučna izolacija ne odgovara nemačkom standardu. A čelik kao glavni materijal ne nudi baš dobru unutarnju klimu, prenosi Indeks.

Poseban „sendvič-sistem“

Ipak, struktura modula je i dalje zanimljiva. Zidovi i podovi izrađeni su od dve ploče od nerđajućeg čelika, koje su razdvajale stotine malih cevi od nerđajućeg čelika. Zahvaljujući tom sendvič-sistemu, paneli su deset puta lakši i sto puta jači od konvencionalnih podnih ploča, tvrdi Broad Group.

Takođe, u Kini je mnogo jeftinije proizvoditi čelične module jer se proizvode u velikom broju. Što se tiče životnog ciklusa, čelik se bolje snalazi od betona jer se može topiti i reciklirati, ali znatno zaostaje za drvetom.

VIDEO:

(index)