Naslovnica SPEKTAR „Samo snažan udarac Poljskoj će je otrezniti“: Ekspert o NATO bazama za...

„Samo snažan udarac Poljskoj će je otrezniti“: Ekspert o NATO bazama za F-16

Lovci F-16 koji će biti prebačeni u Ukrajinu najverovatnije će biti bazirani u Poljskoj, i leteće na borbene zadatke sa punim arsenalom. O tome je za ruske medije govorio vojni ekspert, bivši oficir američke vojske Stanislav Krapivnik.

U ponedeljak, 10. juna, postalo je poznato da će Ukrajina sakriti američke borce na teritoriji drugih zemalja.

Ovo je izvestio predstavnik ukrajinskog vazduhoplovstva. Prema rečima vojnog stručnjaka Stanislava Krapivnika, takve zemlje bi mogle biti Moldavija, Rumunija ili Poljska.

– Mnogi ukrajinski avioni su već bazirani u Poljskoj. Poleću i sleću na ukrajinske aerodrome, tamo se pune gorivom, naoružavaju i lete na borbene zadatke. A F-16 će, najverovatnije, biti naoružani u samoj Poljskoj, jer u Ukrajini, zbog naših stalnih napada, nema normalnih aerodroma i infrastrukture. Što se tiče Rumunije, tamo se gradi najveća NATO baza u Evropi. Dakle, ništa nas ne sprečava da tamo sakrijemo ukrajinske F-16.

– Stanislave, šta misliš ko će upravljati ukrajinskim F-16?

– Svi piloti će biti plaćenici iz zemalja NATO-a. Među njima može biti jedan ili dva Ukrajinca, a zatim i oni sa stranim pasošima.

– Ako avioni počnu da poleću u napad na Rusiju sa teritorije stranih država, hoćemo li mi kao odgovor udarati po ovim aerodromima?

– Ne znam koja je namera našeg rukovodstva, ali počeo bih da udaram po Poljskoj, ito ne

jednim ciljanim demonstrativnim udarom. Smatram da je potrebno udariti da ništa ne ostane od baze. Baza mora biti potpuno razmaknuta.

Možda će takav udarac ohladiti žar NATO-a. Zato što su zapadni zvaničnici izgubili strah.

Sami su sebe ubeđivali da im se ništa neće dogoditi zbog prelaska „crvenih linija“. Dakle, ako se ti ljudi ne otrezne, biće samo gore, a otrezniti se možete samo vrlo jakim udarcima.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social