Naslovnica SPEKTAR Samo još jedan korak do potpunog pada pozicije Prištine u pregovorima sa...

Samo još jedan korak do potpunog pada pozicije Prištine u pregovorima sa Srbijom

kdfvgied38hed

Odlukom Republike Togo da povuče priznanje tzv Republike Kosovo Srbija se našla u sjajnoj poziciji jer joj je potreban još samo jedna „glas“ kako bi i definitivno uništili sve planove Prištine i njene snove o nezavisnosti.

Naime posle odluke Togo-a sada je rezultat u Generalnoj Skupštini UN 96:97 za tzv Republiku Kosovo. Što znači da Srbiji treba još jedna država da se predomisli i da povuče priznanje  lažne države kako bi Priština i zvanično doživela nokaut.

[adsenseyu1]

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić kaže da su od početka briselskih razgovora 23 zemlje priznale Kosovo, a da se Srbija zbog toga nije bunila.

Kako objašnjava, „nije nam bilo pravo ali oni su u to vreme došli do većine u Ujedinjenim nacijama“.

Ali, kako primećuje, na drugoj se strani konstantno vrši pritisak na Srbiju da ne lobira za povlačenje priznanja, ali pritisak trpe i zemlje koje se za to odluče.

Kako je to izgledalo u slučaju Togoa, 15, zemlje koja je povukla priznanje Kosova, Dačić je objasnio na sledeći način:

[adsenseyu5]

– Ja sam bio u Togou i razgovarao sa predsednikom i bio je ministar. Ja sam se u međuvremenu sprijateljio sa svim tim ljudima i predsednik objašnjava kako on nije za separatizam i onda je tu ministar sa kojim smo zajedno koji kaže meni: “E ti si me ubedio da priznam, sad ti reši ovo“. Međutim, prošlo je nekoliko meseci, oni su još na Vidovdan doneli notu, datirali notu da povlače priznanje, ali su me molili da ne objavljujemo do avgusta da ne bi oni bili u nezgodnoj situaciji, jer su se vršili pritisci – rekao je Dačić.

Šta je magična cifra 97 i zašto je ona toliko važna za Srbiju?

[adsenseyu1]

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je spisak Prištine koje su priznale nezavisnost Kosova „potpuno razbijen“ i dodao da je cilj Srbije da taj broj padne ispod 97 zemalja, što je manje od polovine članica UN.

– Na njihovoj listi su i zemlje koje zvanično kažu da su zamrznule odluku o priznanju, poput Egipta i Perua. Taj spisak Prištine od 117 zemalja je potpuno razbijen, nama je cilj da taj broj padne ispod 97 što je manje od polovine članica UN jer nam je bitno da kod glasanja u međunarodnim organizacijama imaju perspektivu da ne mogu da prođu – kazao je Dačić.

Iz ovoga se vidi da je važno da broj država koje su priznale tzv Republiku Kosovo u Generalnoj skupštini UN padne ispod 97, jer onda Priština ne bi imal nikakve šanse da uopšte aplicira za članstvo u Unesko, Interpol i druge međunarodne institucije.

(Alo)

[adsenseyu5]