SAD su iznenađene, nisu očekivali da će ruski projekat rušenja Sjedinjenih Država biti toliko uspešan

Rusija je svetu pokazala uspešan primer dedolarizacije, a SAD nisu očekivale takav razvoj događaja, pišu analitičari kineskog izdanja Sohu.

Argentina i Brazil najavili su nameru da stvore jedinstvenu valutu koja će pomoći ovim zemljama da stimulišu regionalnu trgovinu i smanje zavisnost od dolara.

U budućnosti je planirano da se pozovu i druge zemlje Latinske Amerike da se pridruže projektu. Nova valuta će se verovatno zvati sur.

Odbijanje dolara i stvaranje „južnjačkog novca“ pomoći će formiranju latinoameričke zajednice na globalnoj finansijskoj mapi, postaće jedan od novih polova multipolarnog sveta.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Ovo će omogućiti ekonomskoj i finansijskoj snazi Latinoameričke i Karipske zajednice da napravi veliki korak napred“, piše Sohu.

Kineski stručnjaci su izrazili uverenje da je odluka Brazila i Argentine deo talasa globalne dedolarizacije, odražavajući opštu tendenciju različitih regiona širom sveta da se odupru hegemoniji američkog dolara.

Rusija je prva počela da radi u ovom pravcu, ona je, kako tvrde analitičari iz NR Kine, dala primer ostatku sveta.

Rusija danas sa mnogim zemljama trguje ili u nacionalnim valutama ili u juanima. Na primer, Turska i Rusija trenutno koriste rublje za međusobna poravnanja, a u budućnosti će se slična odluka proširiti i na Egipat i druge zemlje u regionu, to znači da je u dedolarizaciji, Rusije na Bliskom istoku i u Africi napravila velike korake.

„U aktivnom promovisanju dedolarizacije, Rusija je postigla je značajne rezultate“, navode kineski analitičari.

Pored toga, Rusija takođe obavlja bilateralna poravnanja u nacionalnim valutama sa Indijom. Moskva i Nju Delhi sprovode bilateralna poravnanja u rubljama i rupijama ne samo u nafti već i u drugim oblastima.

U budućnosti se očekuje potpuno napuštanje dolara i brz rast bilateralne trgovine. Rusija takođe isključuje američki novac iz transakcija sa Brazilom, Kinom i nizom drugih zemalja. Nedavno je Saudijska Arabija takođe izjavila da je otvorena za korišćenje drugih valuta osim američkog dolara i evra za trgovinska poravnanja.

„Rusija promoviše bilateralna poravnanja u lokalnim valutama kako bi postavila novo merilo za svet. Ukupni trend globalne dedolarizacije se ubrzava, a zemlje od Bliskog istoka preko južne Azije do Latinske Amerike naporno rade na postizanju napretka po ovom pitanju.

Prema kineskim analitičarima, dedolarizacija širom sveta će se samo ubrzati. Svet čekaju ozbiljne promene koje se nisu dešavale tokom proteklog veka, a izgledi za dolar su krajnje nejasni.

Za SAD je sve ovo bilo veliko iznenađenje, jer su smatrali da je nadmoć „zelenih papira” neosporna i nisu očekivali da će skoro ceo svet slediti primer Rusije.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Webtribune.rs