SAD raspoređuju raketni sistem „Patriot“ na granici sa Sirijom – Usmereno protiv ruske avijacije?

Raspoređivanje sistema protivvazdušne odbrane Patriot u zapadnom Iraku može biti usmereno protiv ruske avijacije na sirijskom nebu.

Mediji sa bliskog istoka, pozivajući se na izvore iračke službe bezbednosti, izveštavaju da američke trupe počinju da grade novu vojnu bazu u Iraku.

Navodi se da se radi o vojnom objektu na području grada Hit (provincija Anbar) i da će se baza nalaziti blizu granice sa Sirijom.

U izveštaju se navodi da će Amerikanci razmestiti sisteme protivraketne odbrane Patriot u vojnoj bazi blizu granice sa Sirijom.

Uz njihovu pomoć, američka vojska može pokušati da zaštiti vazdušnu bazu Ain Asad, kao i ostala vojna postrojenja zapadnog Iraka od mogućih raketnih napada. 

Podsetimo da je pre nekog vremena baza Ain Asad postala jedna od američkih baza u Iraku koja je pretrpela raketni napad.

Tada je infrastruktura vojnog objekta zadobila ozbiljnu štetu. Nakon nekog vremena, napadnuta je baza At-Tadži u kojoj su ubijena tri vojnika (dva Amerikanca i jedan Britanac).

Istovremeno, ostaje upitno da li su sistemi vazdušne odbrane Patriot uopšte sposobni da zaštite američke vojne baze od projektila i raketa koje se koriste u tim objektima.

Ipak, Iračka novinska agencija Al-Ahad izvestila je da su američki sistemi Patriot spremni za transfer na granicu sa Sirijom.

Vrlo čudna odluka, posebno ako uzmete u obzir da napadi na američke vojne baze uopšte nisu izvedeni iz Sirije.

Zato stručnjaci sugerišu da raspoređivanje kompleksa Patriot može biti usmereno protiv ruske avijacije na nebu iznad Sirije.

SAD su ranije čak pokušale da proguraju ideju o stvaranju neletačke zone iznad Sirije, što je Rusija kategorički odbacila, podsećajući kako se završio slučaj u Libiji.

Webtribune.rs