Naslovnica U FOKUSU SAD odgovorile Rusiji: Nema dokaza da granate s osiromašenim uranijumom uzrokuju rak

SAD odgovorile Rusiji: Nema dokaza da granate s osiromašenim uranijumom uzrokuju rak

Zamenica portparolke Pentagona odgovorila na optužbe Moskve da će granate s osiromašenim uranijumpm izazvati obolevanje od raka i drugih bolesti.

Administracija predsednika SAD Džoa Bajdena objavila je ove sedmice da će SAD poslati protivvazdušnu odbranu, artiljeriju i protivtenkovsko oružje Ukrajini kao deo najnovijeg paketa vojne pomoći. Protivtenkovsko oružje uključuje granate s osiromašenim uranijumom za tenkove Abrams, koji će u Ukrajinu stići sledećih sedmica.

Ruska vlada nazvala je odluku da se pošalju projektili s osiromašenim uranijumom „neljudskim činom“, navodeći da bi ta municija mogla da stvori radioaktivni oblak koji bi doveo do obolevanja od raka i drugih ozbiljnih zdravstvenih problema.

Zamenica portparolke Pentagona Sabrina Sajn je izjavila da su SAD uverene da će ukrajinske snage odgovorno koristiti tu municiju i da su ruske tvrdnje o projektilima neutemeljene.

„Centar za kontrolu bolesti je izjavio da nema dokaza da granate s osiromašenim uranijumom uzrokuju rak“, rekla je Sajn.

„Svetska zdravstvena organizacija izveštava da nije bilo porasta leukemije ili drugih vrsta raka… Čak je i Međunarodna agencija za kontrolu nuklearnog naoružanja nedvosmisleno izjavila da nema dokazane veze između izloženosti i porasta raka ili značajnih uticaja na zdravlje ili okolinu“, dodala je.

Na Telegramu bez cenzure – Izbor naših najboljih vesti

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social