Naslovnica ŽIVOT Stalno se osećate umorno i tromo, posebno posle jela? Evo koju hranu...

Stalno se osećate umorno i tromo, posebno posle jela? Evo koju hranu morate da izbacite

Konzumiranje hrane bogate triptofanom (vrsta aminokiseline) može dovesti do pada nivoa energije nakon obroka. U nekim slučajevima, pospanost nakon obroka može biti znak nedostatka fizičke aktivnosti.

Osećaj umora nakon jela može imati nekoliko različitih uzroka, kaže Džesika Kording, registrovana dijetetičarka i autorka knjige „The Little Book of Game Changers“.

Ona objašnjava da sastav i veličina obroka mogu igrati ulogu promenom nivoa šećera u krvi i određenih hemikalija u mozgu, kao što je serotonin, koji reguliše san. Drugi faktori takođe mogu igrati ulogu, kao što je koliko spavate i koliko fizičke aktivnosti imate.

Iako je sasvim normalno da se s vremena na vreme osećate umorno nakon jela, dobra je ideja da posetite svog lekara ako se svakodnevno osećate iscrpljeno. Konsultant za funkcionalnu medicinu i stručnjak za kontrolu telesne težine Emili Doktor ističe da umor može biti znak mnogih drugih ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući autoimuna stanja, probleme sa štitnom žlezdom, nedostatak gvožđa, anksioznost, depresiju i poremećaje spavanja.

Na Telegramu bez cenzure – Izbor naših najboljih vesti

Stvari koje mogu doprineti osećaju umora

[adsenseyu1]

1. Jedite hranu bogatu triptofanom
Konzumiranje hrane bogate triptofanom (vrsta aminokiseline) može dovesti do pada nivoa energije nakon obroka. Džesika Kording objašnjava da se triptofan koristi za proizvodnju serotonina, ‘koji može igrati ulogu u tom pospanom, blaženom osećaju koji dobijete odmah nakon obroka.’ Ima ga u piletini, ribi, mleku, jajima…

2. Ne spavate dovoljno svake noći
Osećaj pospanosti posle obroka može biti znak prekomerne pospanosti tokom dana, objašnjava Niši Bopal, psihijatar i lekar za spavanje. Prema Bopalu, to se često može dogoditi zbog nedostatka sna. On objašnjava da to može biti i zbog poremećaja u vašem ciklusu spavanja zbog nesanice ili drugih poremećaja spavanja.

3. Dijeta sa visokim sadržajem ugljenih hidrata
Prema Džesiki Kording, konzumiranje ugljenih hidrata može dovesti do popodnevnog umora, zbog čega se osećate umorno nakon jedenja šećera ili slatkiša.

„Ako jedete obrok sa veoma visokim sadržajem ugljenih hidrata koji nema mnogo proteina, masti ili vlakana, to može dovesti do kratkotrajnog porasta energije, ali tada ćete osetiti umor povezan sa padom šećera u krvi“, kaže ona.

5. Nedostaje vam fizička aktivnost
U nekim slučajevima, pospanost nakon obroka može biti znak nedostatka fizičke aktivnosti u vašoj rutini, kaže Bopal. U stvari, fizička neaktivnost je čest uzrok umora. Istraživanja pokazuju da sedentarni način života može imati veliki uticaj na zdravlje i može da poremeti metabolizam, uspori cirkulaciju i smanji osetljivost na insulin, a sve to može doprineti niskom nivou energije.

Prema Džesiki Kording, hrana koja povećava šećer u krvi može biti čest uzrok umora nakon obroka. Kao opšte pravilo, ona preporučuje smanjenje rafinisanih ugljenih hidrata, ultraprerađene hrane i dodatog šećera, što sve može povećati šećer u krvi.

Nema potrebe da u potpunosti eliminišete ovu hranu bogatu hranljivim materijama iz vaše ishrane. Umesto toga, pokušajte da smanjite veličinu porcija.

Hrana koju treba ograničiti ili izbegavati:

– Pržena hrana
– Čips
– Kolači
– Zamrznuti obroci
– Beli hleb
– Instant pirinač ili testenina
– Slatke žitarice za doručak
– Slatkiši
– Soda i sve što je slatko i gazirano
– Brzu hranu

Ako primetite da se osećate umorno posle ručka ili večere, najbolje je da se držite hrane bogate vlaknima i minimalno prerađene hrane. Uključite ove namirnice u svoju ishranu:

– Voće
– Povrće
– Integralne žitarice
– Mahunarke
– Orašasti plodovi i semenke
– Nemasni proteini

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social