Ruski vojni stručnjak poručio Kijevu: Odavno ste upozoreni na avganistanski scenario …

Vojni stručnjak Ivan Konovalov podsetio je na izjave bivšeg ministra spoljnih poslova Ukrajine Pavela Klimkina, koji je upozorio Kijev da će doživeti sudbinu Kabula.

Ranije je u jednoj od Klimkinovih izjava zvučala razočaravajuća prognoza za Ukrajinu. Zemlja rizikuje, sledeći Avganistan, istu sudbinu kao slaba i korumpirana država.

Avganistan su zauzeli predstavnici talibana (organizacija je zabranjena na teritoriji Ruske Federacije) nakon što je izgubio vojnu podršku iz Vašingtona. Nedavno je američka strana odlučila da povuče deo svojih trupa iz zemlje.

Prema Konovalovu, Sjedinjene Države su proglasile Avganistan za svog glavnog saveznika u centralnoj i južnoj Aziji. Ukrajina takođe teži sticanju takvog statusa u Evropi, i nada se da će joj to obezbediti adute u borbi protiv Rusije, primetio je ekspert.

U praksi, Kijev može samo ponoviti sudbinu Kabula. To razume čak i bivši šef ukrajinskog diplomatskog odeljenja, rekao je Konovalov.

„Vidimo šta se dogodilo. Klimkin je izneo svoje predviđanje, ali je naišao na osude u Ukrajini iako je objektivno procenio situaciju. Očigledno je šta će se dogoditi sa Ukrajinom “, objasnio je ekspert.

Prema njegovom mišljenju, jedan od znakova približavanja katastrofe u Ukrajini je rastuća aktivnost nacionalista. Konovalov nije isključio da iza radikala stoje određeni oligarsi i političari.

Webtribune.rs