Ruski vojni ekspert: Moskva da se spremi za veliki sukob koji će početi u Crnom moru

Rusija bi trebalo da analizira vojne vežbe NATO-a Sea Breeze i, nakon što izvuče odgovarajuće zaključke, sprovede novu odbrambenu strategiju koja predviđa pretnju koju predstavlja Severnoatlantska alijansa u crnomorskom regionu.

Do ovog zaključka je došao poznati ruski vojni stručnjak Sergej Gorbačov, koji je detaljno govorio o trenutnoj vojno-političkoj situaciji u Crnom moru, a takođe objasnio kako Moskva treba da odgovori na takve pretnje.

Sergej Gorbačov je, pre svega, skrenuo pažnju na to da NATO-ove velike vojne vežbe ukazuju na to da se vojno-politička situacija u Crnom moru za Rusiju radikalno promenila.

Tako Severnoatlantska alijansa redovno priređuje razne provokacije, što svedoči o transformaciji regiona u zonu vojno-političke napetosti.

Vojni stručnjak je primetio da je zapadni vojni blok razvio posebnu strategiju čija je svrha promena odnosa snaga u crnomorskom regionu.

Dakle, NATO planira da militarizuje Crno more kako bi uspostavio kontrolu nad ruskom flotom, kršeći sve međunarodne sporazume.

Prema mišljenju Gorbačova, takve akcije NATO-a ne bi trebalo da ostanu bez adekvatnog odgovora Rusije. Moskva bi trebalo da prouči pitanja pronalaska ratnih brodova vojnog bloka u Crnom moru, kao i da se pripremi za moguću vojnu agresiju.

„To znači da se od nas zahteva odgovarajući, adekvatan odgovor. Odnosno, reč je o pitanjima u vezi sa boravkom u visokom stepenu borbene gotovosti, sposobnosti reagovanja i rešavanja zadataka, želju za stalnim nadgledanjem situacije, bez mogućnosti bilo kakvog predaha u vezi s tim. Ukratko, barut morate održavati suvim!“- rezimirao je Gorbačov.

Webtribune.rs