Naslovnica U FOKUSU Ruski lovci oborili ukrajinske avione koji su granatirali Lugansk britanskim „storm šedou“...

Ruski lovci oborili ukrajinske avione koji su granatirali Lugansk britanskim „storm šedou“ raketama

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je Kijev prilikom napada na Lugansk koristio rakete „storm šedou“ koje mu je nedavno dostavila Velika Britanija.

London je, kako piše Si-En-En, dobio uveravanja od ukrajinske vlade da će se ove rakete koristiti samo unutar ukrajinske suverene teritorije, a ne unutar Rusije.

Međutim, samo dan pošto je London poslao Kijevu rakete dugog dometa „storm šedou“, Ukrajinci su ih upotrebili da gađaju Lugansk i time prekršili obećanje.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Britanske krstareće rakete „storm šedou“ napale su Lugansk sa dva ukrajinska borbena aviona, koje su potom oborili ruski lovci, saopštilo je rusko Ministartsvo.

„Borbeni avioni ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva izveli su raketni napad na preduzeće Polipak i fabriku za preradu mesa „Milam“ u gradu Lugansku“, preciziralo je Ministarstvo u saopštenju i napomenulo da to nije u skladu sa izjavama Londona da njihovo oružje neće biti korišćeno protiv civilnih ciljeva“, naglasilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Nakon granatiranja u preduzeću Polipak je nastao požar, uništena je civilna infrastruktura, stambene zgrade i ima povređenih, među njima šestoro dece, preciziralo je rusko Ministarstvo odbrane.

[adsenseyu1]

Kijev je tokom granatiranja Luganska 12. maja upotrebio dve anglo-francuske krstareće rakete „storm šedou“ i jednu protivvazdušnu raketu američke proizvodnje „ADM-160B MALD“, potvrdilo je i predstavništvo Luganske Narodne Republike Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine.

U raketnom napadu na Lugansk je, kako je saopšteno, pogođeno područje fabrike Polipak i to dvema krstarećim raketama, navodno ispaljenim iz kompleksa „grom“. Kasnije je u centru grada pronađen američki dron koji se koristi kao mamac.

Lider Republike Leonid Pasečnik je izjavio da je u udaru povređeno šestoro dece i poslanik Državne dume Viktor Vodolacki, kada je pokušao da pomogne ljudima zarobljenim pod ruševinama.

Prema njegovim rečima, kada se sa vojnim komandantom Jevgenijem Lisicinom vraćao sa položaja Šeste gardijske kozačke brigade „Platov“, prolazili su se pored zgrade koja je pogođena.

[adsenseyu4]

„Bili smo najbliži zapaljenim i urušenim zgradama i čuli smo vapaje ljudi za pomoć. Služba za vanredne situacije je tada tek prilazila ovom kraju, a mi nismo mogli da stojimo po strani i nemo svedočimo užasu“, kazao je parlamentarac u audio snimku, koji prenose „RIA Novosti“.

Ušli su u zgradu i pomagali civilima kada se zid obrušio i povredio Vodolackog. Rane nisu smrtonosne i uskoro će zarasti, rekao je, siguran da će stanovnici LNR ponovo živeti mirno, slobodno pod nebom bez nacističkih raketa.

Zdravstveno stanje dece koja su juče povređena dobro, opravljaju se, lekari im pružaju svu neophodnu pomoć, napisao je potpukovnik Narodne milicije LNR u penziji Andrej Maročko na Telegramu.

Za manje od jednog dana Ukrajinci su ponovo udari na glavni grad LNR, ponovo britanskim „storm šedou“ raketama, prema informacijama Zajedničkog centra za kontrolu i koordinaciju.

Nad Luganskom se pojavio oblak crnog dima nakon što je jutros oko 10 časovo progrmela eksplozija u selu Jubilejni na periferiji grada. Na licu mesta ima vozila hitne pomoći, javlja dopisnik „RIA Novosti“.

Očevici javljaju da su na mnogim kućama razbijeni prozori, a na snimcima se vidi veliki oblak dima koji se formirao na mestu eksplozije.

Kako je saopštilo predstavništvo, tokom granatiranja je ranjen 80-godišnji stanovnik Luganska, oštećeno je sedam stambenih zgrada, 25 garaža, 15 automobila i dalekovod.

London je u četvrtak isporučio Kijevu rakete dugog dometa „storm šedou“ nakon što je dobio uveravanja od Ukrajinaca da ih neće koristiti za napade na rusku teritoriju.

Zapad, a pre svih Sjedinjene Države, uprkos vojnoj pomoći vrednoj milijarde dolara, bio je oprezan u slanju oružja Ukrajini koje bi im omogućilo da gađaju mete unutar ruske teritorije iz straha da bi to samo dovelo do eskalacije sukoba.

Lugansk je zajedno sa donjeckom Narodnom Republikom, Zaporoškom i Hersonskom oblašću na referendumu glasao za pridruživanje Rusiji.

Moskva je više puta upozorila Zapad da će nastavak isporuke oružja Ukrajini jednostavno produžiti sukob, a iz Kremlja je poručeno da će adekvatno odgovoriti na odluku Britanije da snabde Kijev oružjem koje ima domet nešto kraći od američkih vojnih taktičkih raketnih sistema zemlja-zemlja, ili ATACMS.

(RT)

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte